19 Μαρτίου 2025

Πρασόπιτα: Η παραδοσιακή και γευστική συνταγή από τα χεράκια


Η πρασόπιτα είναι μια από τις πιο νόστιμες και θρεπτικές πίτες της ελληνικής κουζίνας. Με πλούσια γεύση από πράσο, τυρί φέτα και τραγανό φύλλο, αυτή η πίτα είναι ιδανική για κάθε περίσταση – είτε ως σνακ, είτε ως κυρίως γεύμα.

Πρασόπιτα: Χρόνος προετοιμασίας και ψησίματος

  • Προετοιμασία: 30 λεπτά
  • Ψήσιμο: 50 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 20 λεπτά

 Υλικά

Για τη γέμιση:

  • 5 μεγάλα πράσα (μόνο το λευκό και το ανοιχτό πράσινο μέρος)
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 150 γρ. ανθότυρο (προαιρετικά)
  • 2 αυγά
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι & πιπέρι

Για το φύλλο:

  • 500 γρ. φύλλο χωριάτικο (ή φύλλο κρούστας)
  • 100 ml ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο (για το άλειμμα)

Εκτέλεση

 Ετοιμάζουμε τη γέμιση:

  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα πράσα σε λεπτές ροδέλες.
  2. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Μόλις κρυώσουν ελαφρώς, προσθέτουμε τη φέτα, το ανθότυρο, τα αυγά, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.

Παρασκευάζουμε την πρασόπιτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα, αλείφοντας κάθε φύλλο με ελαιόλαδο.
  3. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας και πάλι κάθε φύλλο.
  4. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.

Tips για την τέλεια πρασόπιτα:

Φρέσκα πράσα: Επιλέξτε τρυφερά και φρέσκα πράσα για πιο γλυκιά γεύση.
Τραγανό φύλλο: Μην ξεχνάτε να λαδώνετε κάθε φύλλο, ώστε να γίνει τραγανό στο ψήσιμο.
Διαφορετικά τυριά: Αντί για φέτα, μπορείτε να δοκιμάσετε μυζήθρα ή γκούντα για διαφορετική γεύση.
Ξεκούραση πριν το κόψιμο: Αφήστε την πίτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε, για να μην διαλύεται το φύλλο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ