Η πρασόπιτα είναι μια από τις πιο νόστιμες και θρεπτικές πίτες της ελληνικής κουζίνας. Με πλούσια γεύση από πράσο, τυρί φέτα και τραγανό φύλλο, αυτή η πίτα είναι ιδανική για κάθε περίσταση – είτε ως σνακ, είτε ως κυρίως γεύμα.
Πρασόπιτα: Χρόνος προετοιμασίας και ψησίματος
- Προετοιμασία: 30 λεπτά
- Ψήσιμο: 50 λεπτά
- Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 20 λεπτά
Υλικά
Για τη γέμιση:
- 5 μεγάλα πράσα (μόνο το λευκό και το ανοιχτό πράσινο μέρος)
- 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 150 γρ. ανθότυρο (προαιρετικά)
- 2 αυγά
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
- Αλάτι & πιπέρι
Για το φύλλο:
- 500 γρ. φύλλο χωριάτικο (ή φύλλο κρούστας)
- 100 ml ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο (για το άλειμμα)
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τα πράσα σε λεπτές ροδέλες.
- Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν.
- Μόλις κρυώσουν ελαφρώς, προσθέτουμε τη φέτα, το ανθότυρο, τα αυγά, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
Παρασκευάζουμε την πρασόπιτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα, αλείφοντας κάθε φύλλο με ελαιόλαδο.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας και πάλι κάθε φύλλο.
- Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
Tips για την τέλεια πρασόπιτα:
Φρέσκα πράσα: Επιλέξτε τρυφερά και φρέσκα πράσα για πιο γλυκιά γεύση.
Τραγανό φύλλο: Μην ξεχνάτε να λαδώνετε κάθε φύλλο, ώστε να γίνει τραγανό στο ψήσιμο.
Διαφορετικά τυριά: Αντί για φέτα, μπορείτε να δοκιμάσετε μυζήθρα ή γκούντα για διαφορετική γεύση.
Ξεκούραση πριν το κόψιμο: Αφήστε την πίτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε, για να μην διαλύεται το φύλλο.