Εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε Εφορία και ασφαλιστικά Tαμεία


Το γεγονός ότι ένας στους δύο φορολογούμενους έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την Εφορία λόγω ληξιπροθέσμων οφειλών, καθιστά περισσότερο από ποτέ αναγκαία την ρύθμιση των οφειλών όλων των φορολογούμενων χωρίς εξαιρέσεις και αυστηρά κριτήρια ένταξη.

Η εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε Εφορία και ασφαλιστικά Tαμεία έφερε πολλούς φορολογούμενους αντιμέτωπους με τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, αλλά και τις ποινικές διώξεις όταν τα χρέη υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. Η μοναδική λύση για την αποφυγή των επαχθών αυτών συνεπειών είναι η ρύθμιση των χρεών.

Όλοι οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 12 μηνιαίες δόσεις, ενώ εάν τα χρέη προέρχονται από έκτακτη φορολογία (π.χ. κληρονομιά) έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις. Η υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή προϋποθέτει την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην οποία ο οφειλέτης θα πρέπει να αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.

Πλην όμως η πάγια ρύθμιση δεν επιλύει ουσιαστικά το πρόβλημα για όλους τους φορολογουμένους που χρωστούν, διότι είναι ουτοπικό να υπαχθεί κάποιος σε μια ρύθμιση την οποία δεν θα δύναται να ακολουθήσει.

Οι νέες ρύθμισεις των 120 δόσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία και στην Εφορία, που επίκεινται προς ψήφιση θα συνοδεύονται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά και με πολλούς κόφτες, όπως συμβαίνει στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας . Συγκεκριμένα τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία ενώ, μετά το Πάσχα θα πάρει σειρά και η ρύθμιση για τα χρέη που έχουν στην Εφορία οι φορολογούμενοι.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ