Το προσδόκιμο ζωής στον κόσμο αυξήθηκε κατά 5,5 χρόνια την τελευταία 15ετία, όμως η άνιση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας διευρύνει την «ψαλίδα» του προσδόκιμου επιβίωσης μεταξύ πλουσίων και φτωχών.
Νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι στις χώρες χαμηλού εισοδήματος οι άνθρωποι ζουν κατά μέσο όρο 18 χρόνια λιγότερο από αυτούς που ζουν σε χώρες υψηλών εισοδημάτων.
Για πρώτη φορά, η ανάλυση του Οργανισμού επιχειρεί να εξηγήσει αν και γιατί ο γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες.
Διαπιστώνεται, πράγματι, ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε όλο τον κόσμο – με τη μεγαλύτερη διαφορά από τους άνδρες στις αναπτυγμένες και οικονομικά εύρωστες χώρες. Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής είναι σήμερα 74,2 χρόνια για τις γυναίκες και 69,8 χρόνια για τους άνδρες.
Παρ’ όλα αυτά, ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι φέτος θα γεννηθούν σε όλο τον κόσμο 73 εκατομμύρια αγόρια και μόνο 68 εκατομμύρια κορίτσια.
Ωστόσο, στις χώρες όπου οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, το προσδόκιμο ζωής πέφτει κατακόρυφα.
Είναι ενδεικτικό ότι στις φτωχές χώρες, 1 στις 4 γυναίκες πεθαίνει εξαιτίας επιπλοκών της κύησης ή του τοκετού. Από τις ίδιες αιτίες πεθαίνει μόλις μια στις 3.300 γυναίκες στις πλουσιότερες χώρες.
Οι επιστήμονες εξηγούν και τους λόγους για τους οποίους οι άνδρες ζουν λιγότερο από τις γυναίκες:
Οι άνδρες που σκοτώνονται σε τροχαία δυστυχήματα είναι διπλάσιοι από τις γυναίκες
Το ποσοστό αυτοκτονιών είναι 75% υψηλότερο στους άνδρες, σε σύγκριση με τις γυναίκες.
Τέσσερα στα πέντε θύματα ανθρωποκτονίας είναι άνδρες
Οι άνδρες απευθύνονται δυσκολότερα σε υπηρεσίες υγείας για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας
33 από τις 40 κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, επηρεάζουν περισσότερο τους άνδρες. Η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος πριν τα 70 του από μη μεταδιδόμενο νόσημα είναι 44% υψηλότερη στους άνδρες.