Οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν σε μια σταδιακή αναδιάρθρωση των καταθετικών τους προϊόντων, αντικαθιστώντας τους παραδοσιακούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου και τρεχούμενους με νέους, οι οποίοι συνοδεύονται από μηνιαία χρέωση που κυμαίνεται από 0,60 έως 10 ευρώ. Οι νέοι λογαριασμοί προωθούνται ως «προνομιακοί», παρέχοντας δωρεάν έναν συγκεκριμένο αριθμό συναλλαγών, όμως οι πελάτες θα πρέπει να αξιολογήσουν αν η αλλαγή αυτή τους συμφέρει πραγματικά.
Αυτόματη μετατροπή λογαριασμών – Πώς εφαρμόζεται η νέα στρατηγική
Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα αυτής της πρακτικής είναι η Εθνική Τράπεζα, η οποία ενημερώνει τους πελάτες της ότι οι λογαριασμοί απλού ταμιευτηρίου, απλοί τρεχούμενοι και ταμιευτηρίου μη κατοίκων μετατρέπονται αυτόματα σε «προνομιακούς», εκτός αν ο πελάτης εκφράσει την επιθυμία του να διατηρήσει τον παλιό λογαριασμό.
Οι νέοι λογαριασμοί, σύμφωνα με δημοσίευμα του skai, προσφέρουν ορισμένα οφέλη, όπως δωρεάν πληρωμές λογαριασμών μέσω ψηφιακών υπηρεσιών και συγκεκριμένες δωρεάν τραπεζικές συναλλαγές, αλλά με μια μηνιαία συνδρομή των 0,80 ευρώ. Ωστόσο, μετά από κυβερνητική παρέμβαση που κατήργησε πολλές τραπεζικές προμήθειες για πληρωμές λογαριασμών κοινής ωφέλειας και μεταφορές χρημάτων, η ανάγκη για τέτοιες υπηρεσίες έχει μειωθεί.
Ποιο είναι το πραγματικό κόστος για τους καταναλωτές;
Οι τράπεζες συνεχίζουν να προσφέρουν νέες μορφές λογαριασμών με μηνιαία χρέωση, παρά το γεγονός ότι ορισμένες από τις υπηρεσίες που περιλαμβάνουν πλέον παρέχονται δωρεάν μετά από νομοθετική ρύθμιση. Οι καταναλωτές θα πρέπει να υπολογίσουν αν οι «προνομιακοί» λογαριασμοί όντως τους ωφελούν ή αν απλά επιβαρύνονται με ένα σταθερό κόστος για υπηρεσίες που πριν ήταν δωρεάν.
Η Eurobank, για παράδειγμα, έχει εισαγάγει τα πακέτα My Advantage (Blue, Silver, Gold, Platinum) με χρέωση από 0,60 έως 10 ευρώ τον μήνα, ενώ η Alpha Bank διαθέτει τη σειρά myAlpha Benefit με κόστος 3 ή 5 ευρώ. Αντίστοιχα, η Τράπεζα Πειραιώς είχε προσφέρει τη σειρά εξόφΛΥΣΗ, η οποία αναμένεται να επανέλθει αναβαθμισμένη.
Νέα στρατηγική των τραπεζών για αύξηση εσόδων
Η τάση αυτή συνδέεται με τη στρατηγική των τραπεζών να διασφαλίσουν νέα έσοδα, καθώς οι συνθήκες στις αγορές αλλάζουν. Τα τελευταία χρόνια, οι τράπεζες αξιοποιούσαν τα υψηλά επιτόκια και την υπερβάλλουσα ρευστότητα, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη. Ωστόσο, με την επικείμενη μείωση των βασικών επιτοκίων, αναζητούν νέους τρόπους διατήρησης της κερδοφορίας τους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η επιβολή σταθερών εξόδων τήρησης λογαριασμών.
Μέσα από αυτή τη στρατηγική, επιτυγχάνουν διπλό στόχο: αφενός, δημιουργούν μια νέα πηγή εσόδων μέσω των προμηθειών και, αφετέρου, μειώνουν το λειτουργικό κόστος περιορίζοντας τη διατήρηση ανενεργών ή πολλαπλών λογαριασμών με μηδενικά υπόλοιπα.
Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές;
Οι πελάτες των τραπεζών έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα αποδεχτούν τους νέους όρους ή αν θα διατηρήσουν τους παλιούς τους λογαριασμούς, γνωρίζοντας όμως ότι αυτό μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα εκτέλεσης ορισμένων συναλλαγών. Είναι σημαντικό να εξετάσουν προσεκτικά τις χρεώσεις και τις παροχές κάθε τραπεζικού προϊόντος, ώστε να αποφύγουν τυχόν περιττές επιβαρύνσεις.
Με δεδομένη τη νέα αυτή πολιτική των τραπεζών, οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ενημερώνονται για τις διαθέσιμες επιλογές, ώστε να διασφαλίσουν τη βέλτιστη διαχείριση των χρημάτων τους.