Τέσσερις λέξεις που πρέπει να σταματήσετε να λέτε στα παιδιά αν θέλετε να γίνουν ανεξάρτητα


Είναι μερικές φράσεις που μας έλεγαν οι δικές μας μητέρες και πάντα λέγαμε ότι «εμείς ποτέ δεν θα τις πούμε στα παιδιά μας». Κι όμως οι περισσότεροι κάνουμε τα ίδια λάθη.

Ολοι γνωρίζουν, είτε έχουν δικά τους παιδιά είτε όχι, ότι τα μικρά παιδιά κάνουν συνεχώς ερωτήσεις.

Αυτά τα ατελείωτα «γιατί».

Όταν οι ερωτήσεις έρχονται σαν βροχή από το μικρό παιδί μας και μας βομβαρδίζουν δίχως σταματημό: «Tώρα πρέπει να κάνεις μπάνιο», «γιατί;». «Tώρα ήρθε η ώρα να κοιμηθείς», «γιατί;». «Τώρα πρέπει να πάμε στο σούπερ μάρκετ». «γιατί» κτλ…

Όλα τα παιδάκια, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένη ηλικία, καταφεύγουν σε «βροχή» ερωτήσεων με αποδέκτες τους γονείς τους. Είναι απόλυτα φυσιολογικό καθώς ο κύριος λόγος που ρωτούν συνέχεια πράγματα (πολλές φορές επαναλαμβάνουν τις ίδιες ερωτήσεις) είναι η περιέργεια και η έμφυτη ανάγκη να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτές οι ερωτήσεις τα βοηθούν να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο της καθημερινότητάς τους, ενώ με αυτό τον τρόπο απολαμβάνουν να τραβούν και την προσοχή σας.

Ωστόσο πολλοί γονείς δυσανασχετούν με τις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις τους. Κάτι η κούραση, κάτι τα πολλά γιατί, πολλές φορές οι γονείς δεν έχουν την υπομονή να δώσουν εξηγήσεις στα παιδιά τους.

Το πιθανότερο είναι ότι τα παιδιά δεν έχουν κατανοήσει την απάντηση που τους δώσατε τις προηγούμενες φορές στο ίδιο ερώτημα. Και γι΄ αυτό τον λόγο συνεχίζουν τις ερωτήσεις.

Οπως σημειώνουν οι ειδικοί είναι λάθος να απαντάμε στα παιδιά μας «Γιατί το λέω εγώ», όταν δυσανασχετούμε με τις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις τους.

Είναι αλήθεια, όλα αυτά τα «γιατί», μπορεί να εξαντλήσουν την υπομονή σας και να σας εκνευρίσουν, αλλά είναι σημαντικό να θυμόσαστε ότι το παιδί δεν προσπαθεί σκόπιμα να σας τρελάνει.

Φροντίστε λοιπόν αυτή τη φορά να εξηγήσετε με απλό και σαφή τρόπο αυτά που πρέπει. Χαμογελάστε και προσπαθήστε να κρατήσετε μία σταθερή ροή στις απαντήσεις για τις ερωτήσεις που δεν τελειώνουν ποτέ.

Τα μικρά παιδιά είναι περίεργα για τον κόσμο και θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τα πράγματα που βλέπουν, που ακούν και που κάνουν. Αν οι γονείς αγνοούν τις ερωτήσεις των παιδιών, ίσως καταπνίξουν αυτή την περιέργεια και την επιθυμία τους για γνώση.

Η αυταρχική φράση «γιατί το λέω εγώ» τους κάνει κακό και τους δείχνει πως εσείς έχετε τον απόλυτο έλεγχο. Mε αυτόν τον τρόπο κάνετε την επικοινωνία σας μονόδρομη και δείχνετε ότι δεν σέβεστε την περιέργειά τους.

Oσο περισσότερες απαντήσεις δίνετε στα παιδιά, τόσο πιο ήρεμα νιώθουν και γίνονται στο μέλλον ανεξάρτητα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ