Συντάξεις: Οι συντάξεις χηρείας θα επανέλθουν στο 70% του ποσού που λάμβανε ο/η θανών/θανούσα αντί του 50%, που ισχύει σήμερα, όπως ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου.
Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα «παγώνει» η περικοπή των συντάξεων χηρείας προωθεί το υπουργείο Εργασίας, ενώ επιπλέον το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων χηρείας θα επανέλθει στο 70%.
Για παράδειγμα, αν η σύνταξη του θανόντος ήταν 1.000 ευρώ, η χήρα/ χήρος θα δικαιούται πλέον 700 ευρώ, αντί των 500 ευρώ που δικαιούται σήμερα.
Εφόσον η αύξηση ισχύσει αναδρομικά από 13 Μαΐου και η εν λόγω σύνταξη αρχίζει από τον Φεβρουάριο του 2017, τότε η εν λόγω χήρα θα πρέπει να εισπράξει αναδρομικά 27 μηνών.
Υπολογίζεται πως πάνω από 40.000 συντάξεις χηρείας που έχουν ήδη εκδοθεί με το καθεστώς του νόμου Κατρούγκαλου θα πρέπει να επανυπολογιστούν με το νέο δικαιούμενο.
«Τον Απρίλιο θα ψηφιστούν, τόσο η νέα ρύθμιση των οφειλών σε έως 120 δόσεις, όσο και η κατάργηση του ηλικιακού ορίου για τις συντάξεις χηρείας» δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στον Ant1.
Συγκεκριμένα, στο υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι θα ανασταλεί το ηλικιακό όριο των 55 ετών για να συνεχίσει κάποιος να λαμβάνει σύνταξη χηρείας μετά τα πρώτα τρία χρόνια. Το όριο των 55 θα ενεργοποιηθεί, βάσει των ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, όταν το εθνικό ποσοστό ανεργίας φτάσει στο επίπεδο του μέσου όρου του ποσοστού ανεργίας των κρατών μελών της Ε.Ε.
Ο νόμος Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 ορίζει πως ο επιζών σύζυγος δικαιούται σύνταξη χηρείας δια βίου, εφόσον είναι άνω των 55 ετών τη στιγμή του θανάτου. Όλες οι χήρες και οι χήροι λαμβάνουν τη σύνταξη για μια 3ετία.
Όσοι συμπληρώνουν τα 55 εντός αυτής της 3ετίας (δηλαδή είναι 52-55 τη στιγμή του θανάτου) χάνουν προσωρινά τη σύνταξη μετά την πρώτη 3ετία και τη λαμβάνουν δια βίου ξανά στα 67.
Οι υπόλοιποι προβλεπόταν να τη χάνουν δια παντός. Από την περικοπή έχουν εξαιρεθεί όσοι έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά που σπουδάζουν, όπως και όσοι έχουν αναπηρία από 67% και άνω για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν αυτές οι προϋποθέσεις. Δια βίου τη λαμβάνουν και όσοι είναι μεγαλύτεροι από 55 ετών, τη στιγμή που συμβεί ο θάνατος του συζύγου.
Υπάρχει, τέλος, ένα ακόμη σενάριο που επεξεργάζονται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης και αφορά τις χήρες και τους χήρους που βρίσκονται αντιμέτωποι με «ψαλίδι» της σύνταξης χηρείας, επειδή μετά την πάροδο της πρώτης 3ετίας εργάζονται ή αυτοαπασχολούνται ή λαμβάνουν άλλη σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή -π.χ. σύνταξη γήρατος από ίδιο δικαίωμα.
Βάσει του εξεταζόμενου σεναρίου, μετά την 3ετία η σύνταξη θα καταβάλλεται μεν στο 50% σε όσους δουλεύουν, αυτοαπασχολούνται ή έχουν άλλη σύνταξη, αλλά χωρίς να πέφτει κανείς κάτω από το κατώτατο όριο του πλαφόν που έχει τεθεί, μεταξύ δηλαδή των 360-384 ευρώ.