Πασχαλιάτικη… έξοδος της Ελλάδος στις αγορές με έκδοση 3ετούς ομολόγου.


Λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, η κυβέρνηση ευελπιστεί στην… Ανάσταση της ελληνικής οικονομίας, με νέα έξοδο στις αγορές!

Ανά πάσα στιγμή από την Δευτέρα και μετά, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κάνει νέα έξοδο στις αγορές. Αύριο, Παρασκευή 05.04.2019, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το Eurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης του ενός δις ευρώ και έτσι πλέον, η Ελλάδα θα έχει περάσει έναν ακόμη σκόπελο στην διαρκή προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα.Οι εξελίξεις για τη νέα έξοδο στις αγορές

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών σκέπτονται σοβαρά το ενδεχόμενο η έξοδος να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και αυτό για τους εξής λόγους: Moody’s: Θετικός ο νέος νόμος για την πρώτη κατοικία

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι εξαιρετικό και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό θα συμβαίνει στο διηνεκές. Κατά συνέπεια θα θελήσει η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί αυτή την θετική συγκυρία.

Οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ελλάδα, τόσο στο 10ετές, όσο και στο 5ετές είναι σε ιστορικά χαμηλά με την τάση να διατηρείται πτωτική.

Αν χαθεί η επόμενη εβδομάδα, μετά μεσολαβούν δύο νεκρές εβδομάδες. Πάσχα καθολικών και το Πάσχα το δικό μας. Κατά συνέπεια η όποια συζήτηση θα ανοίξει εκ νέου από τις αρχές Μαΐου και μετά. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Μάιος είναι μήνας εκλογών, τότε εύκολα μπορεί κανείς να πει, ότι μάλλον πάμε για Ιούνιο, αν δεν βγει η χώρα την άλλη εβδομάδα.

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η έκδοση να είναι με 3ετές ομόλογο και το ποσό που θα ζητηθεί θα είναι της τάξεως των 3 δις . Με βάση τα σημερινά δεδομένα το επιτόκιο μπορεί να είναι ακόμη και οριακά κάτω από το 2%.

Αμέσως μετά θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, είτε στο σύνολό τους (9,4 δις ) ή μερικώς (5,5 δις). Βέβαια θα πρέπει να έρθει και η έγκριση του ESM κάτι που δεν φαντάζει απίθανο. Ίσως η μέση λύση βρεθεί με την μερική και όχι την συνολική αποπληρωμή.

Οι ευρωπαίοι θέλουν ακόμη να παραμείνει με έστω και εξαιρετικά περιορισμένο ρόλο στο ελληνικό ζήτημα. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση θα θελήσει να παρουσιάσει την κίνηση αυτή ως απεμπλοκή και αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα επί των δικών της ημερών.

*Του Θανάση Παπαδή

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ