Ένα εκτενές σύστημα εταιρειών και προσώπων εμπλέκεται σε υπόθεση απάτης ΦΠΑ και φοροδιαφυγής, σύμφωνα με τις έρευνες των Αρχών.
Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, με την υποστήριξη της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ολοκλήρωσε μια εκτεταμένη έρευνα που αποκάλυψε ένα δίκτυο παράνομων δραστηριοτήτων μέσω δεκάδων εταιρειών. Το πόρισμα της Αρχής, που παραδόθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2025, αναλύει τις δραστηριότητες για τα έτη 2021-2024.
Στη φυλακή οδηγήθηκαν τρία από τα εννέα άτομα που απολογήθηκαν σήμερα ενώπιον της ανακρίτριας Διαφθοράς, για την υπόθεση του μεγάλου κυκλώματος απάτης και προστασίας σε οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες.
Μεταξύ των προφυλακισθέντων βρίσκεται ο 58χρονος φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης, καθώς και η 37χρονη αστυνομικός, που είχε στο παρελθόν διακριθεί επαγγελματικά, αλλά φέρεται να είχε σημαντικό ρόλο στο κύκλωμα. Επίσης, προφυλακίστηκε και ένας εκ των υπαρχηγών της ομάδας.
Αντίθετα, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Οι όροι αυτοί περιλαμβάνουν υποχρέωση τακτικής παρουσίας στο αστυνομικό τμήμα (δύο ή τρεις φορές τον μήνα) και εγγυήσεις ύψους 2.000 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση.
Μεταξύ αυτών που αφέθηκαν ελεύθεροι βρίσκονται τρεις λογιστές του κυκλώματος, ο οδηγός του φερόμενου αρχηγού, ένας απόστρατος που εμφανίζεται ως το «δεξί χέρι» του ηγέτη της οργάνωσης, καθώς και ένας Τούρκος υπάλληλος σε εταιρεία του δεύτερου υπαρχηγού της ομάδας, ο οποίος πρόκειται να απολογηθεί αύριο.
Άρνηση των κατηγοριών
Οι απολογίες, που ξεκίνησαν νωρίς το πρωί και διήρκησαν πολλές ώρες, χαρακτηρίστηκαν από την κατηγορηματική άρνηση των κατηγοριών εκ μέρους των εμπλεκομένων.
Η εισαγγελία έχει απαγγείλει στους κατηγορούμενους βαρύτατες κατηγορίες, όπως δωροληψία, παράβαση καθήκοντος, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, καθώς και παροχή υπηρεσιών αντίθετων με τα καθήκοντα των αστυνομικών υπαλλήλων.
Αποκαλυπτικά email
Η αρχή του ξετυλίγματος της υπόθεσης έγινε τον Απρίλιο του 2024, όταν στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. εστάλη ένα email που κατήγγειλε τη δράση της ομάδας. Στο μήνυμα αυτό, υπήρχαν καταγγελίες για τη διαφθορά αστυνομικών που συνεργάζονταν με «μπράβους» για την είσπραξη χρημάτων από χαρτοπαικτικές λέσχες. Ακολούθησε δεύτερο email, στις 30 Απριλίου 2024, που εστίαζε στη δράση της συλληφθείσας αξιωματικού, περιγράφοντάς την ως ιδιαίτερα «δικτυωμένη» και ενεργή σε κύκλους επιχειρηματιών και μπράβων.
Δικηγόρος της αστυνομικού: «Καμία σύνδεση με τις κατηγορίες»
Ο Γιώργος Πατρινός, δικηγόρος της 37χρονης αστυνομικού, δήλωσε πως η πελάτισσά του θα αποδείξει την αθωότητά της ενώπιον των δικαστικών αρχών. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα στοιχεία που τη συνδέουν με το κύκλωμα είναι αδύναμα, ενώ επεσήμανε ότι οι φωτογραφίες που τη δείχνουν μαζί με τον φερόμενο ως εγκέφαλο της οργάνωσης δεν αποτελούν απόδειξη ενοχής.
Αναφορικά με τα χρηματικά ποσά που εντοπίστηκαν στο σπίτι της κατηγορουμένης, ο κ. Πατρινός ισχυρίστηκε ότι «δεν ανήκουν στην ίδια και δικαιολογούνται επαρκώς». Τόνισε, επίσης, ότι η σχετική έκθεση θα δείξει την έλλειψη σύνδεσης της αστυνομικού με τις κατηγορίες που της αποδίδονται.
Δίκτυο «κέλυφος» για απάτη ΦΠΑ
Το σύστημα περιλαμβάνει φυσικά και νομικά πρόσωπα που φέρονται να συμμετέχουν σε οργανωμένες πρακτικές αποφυγής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Σύμφωνα με το πόρισμα, οι εμπλεκόμενοι πραγματοποιούσαν εικονικές συναλλαγές μέσω εταιρειών-«κέλυφος» και δημιουργούσαν ψεύτικα τιμολόγια, ώστε να αποφεύγουν την καταβολή ΦΠΑ και φόρων.
Οι μέθοδοι του κυκλώματος
Από την έρευνα αποκαλύφθηκαν δύο ξεχωριστά «κυκλώματα» με επικεφαλής έναν βασικό κατηγορούμενο, ο οποίος πλέον τελεί υπό προσωρινή κράτηση.
- Πρώτο κύκλωμα: Είχε έδρα τη Λεωφόρο Συγγρού και περιλάμβανε 56 εταιρείες. Διαπιστώθηκε χρήση κοινών στοιχείων, ψεύτικων ταυτοτήτων και μη δηλωμένων επαγγελματικών λογαριασμών.
- Δεύτερο κύκλωμα: Εδρεύει στον Πειραιά και εμπλέκει 5 εταιρείες.
Η δράση των εταιρειών περιλάμβανε αναλήψεις μετρητών ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τόσο μέσω τραπεζικών ταμείων όσο και μέσω ΑΤΜ, με τα ποσά να επιστρέφονται στο κύκλωμα για περαιτέρω χρήση.
Η ζημιά στο Δημόσιο
Η ζημία στο Δημόσιο εκτιμάται σε πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ σε ΦΠΑ, ενώ το συνολικό ποσό της απάτης υπολογίζεται σε 84 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, εντοπίστηκαν συναλλαγές μεγάλου ύψους προς το εξωτερικό, σε χώρες όπως η Βουλγαρία, το Βέλγιο και η Λιθουανία.
Οι εταιρείες και οι διαχειριστές
Η έρευνα επικεντρώθηκε σε οκτώ βασικές εταιρείες:
- Υπηρεσίες δημιουργίας ιστοσελίδων: Ιδρύθηκε το 2020 με έδρα την Αθήνα και αργότερα το Μαρούσι. Ο 71χρονος διαχειριστής συμμετείχε σε άλλες 9 εταιρείες.
- Υπηρεσίες ιδιωτικής προστασίας: Με έδρα τη Λεωφόρο Συγγρού, διαχειριστής ήταν 50χρονος «αχυράνθρωπος» που συμμετείχε σε 9 ακόμα εταιρείες.
- Κατασκευαστικές εργασίες: Εταιρεία με έδρα το Μαρούσι, υπό τη διαχείριση 33χρονου.
- Υπηρεσίες διάθεσης ανθρώπινου δυναμικού: Με έδρα την Αθήνα και τον Πειραιά, ο διαχειριστής εμπλέκεται σε ακόμα 10 εταιρείες.
- Διαφήμιση και εστίαση: Δύο εταιρείες με εναλλασσόμενους διαχειριστές, αναλήψεις από ΑΤΜ και σημαντικές συναλλαγές.
- Άλλες εταιρείες προστασίας και εστίασης: Διαχειριστές και μέτοχοι με μηδενικά δηλωμένα εισοδήματα, αλλά ύποπτες κινήσεις λογαριασμών.
Οι αναλήψεις μετρητών θεωρούνται κρίσιμο στοιχείο στη λειτουργία του κυκλώματος, καθώς εξασφάλιζαν τη χρηματοδότηση και την ανατροφοδότηση των παράνομων δραστηριοτήτων. Το δίκτυο, με τη χρήση εικονικών εταιρειών και ψευδών δηλώσεων, πέτυχε να αποφεύγει ελέγχους και να συσσωρεύει παράνομα κέρδη.
Οι αρχές συνεχίζουν την έρευνα για την πλήρη εξάρθρωση του κυκλώματος και τη διερεύνηση της εμπλοκής όλων των προσώπων.