Πόσο συχνά πλένετε τις πετσέτες με τις οποίες στεγνώνετε τα χέρια και το σώμα σας;
Πολλοί πλένουν τις πετσέτες με τις οποίες σκουπίζονται μία φορά την εβδομάδα, αλλά μερικοί παραδέχονται το αδιανόητο, μόλις μια φορά τον χρόνο, σύμφωνα με μια έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο που επικαλείται το BBC. Αυτό συμβαίνει επειδή το ύφασμα συχνά δεν δείχνει σημάδια βρωμιάς. Αλλά η επιστήμη μας διδάσκει ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να αποτελέσουν γόνιμο έδαφος για εκατομμύρια μικρόβια. Και εξηγεί πόσο και πώς να πλένουμε τα σεντόνια μας για να μην συμβεί αυτό.
Πολλές μελέτες, αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, έχουν δείξει ότι οι πετσέτες μπορούν γρήγορα να μολυνθούν με βακτήρια που βρίσκονται συνήθως στο δέρμα, αλλά και με εκείνα που βρίσκονται στο έντερό μας. Στην πραγματικότητα, ακόμα και μετά το πλύσιμο, το σώμα μας παραμένει καλυμμένο με μικρόβια τα οποία, όταν στεγνώσουμε, μεταφέρονται στην πετσέτα. Αλλά δεν είμαστε οι μόνες πηγές βακτηρίων που μπορούν να βρεθούν στις ίνες των πετσετών: οι μύκητες και τα μικρόβια που υπάρχουν στον αέρα μπορούν να εγκατασταθούν στις ίνες των πετσετών όταν κρέμονται. Αφήνοντας τις πετσέτες να στεγνώσουν στο μπάνιο φαίνεται να είναι μια πολύ κακή ιδέα: κάθε φορά που ξεπλένετε την τουαλέτα, ένα «ξεσκόνισμα» μικροοργανισμών από την τουαλέτα εναποτίθεται στις πετσέτες, μαζί με κόκκους σωματικών αποβλήτων.
Eστία μικροβίων
Αλλά πόσο πρέπει να ανησυχείτε για τα βακτήρια που ζουν στις πετσέτες; Περίπου 1.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων ζουν στο δέρμα μας, καθώς και πολλοί άλλοι ιοί και μύκητες. Αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι καλά για εμάς: βοηθούν στην προστασία μας από τη μόλυνση από άλλα, λιγότερο φιλικά βακτήρια, διασπούν μερικές από τις χημικές ουσίες που συναντάμε στην καθημερινή ζωή και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Και πολλά από τα βακτήρια που βρίσκονται στις πετσέτες μπάνιου είναι αυτά που μεταφέρονται από το δέρμα μας. Αυτά περιλαμβάνουν είδη βακτηρίων Staphylococcus και Escherichia coli, τα οποία βρίσκονται συνήθως στο ανθρώπινο έντερο, αλλά και βακτήρια Salmonella και Shigella, τα οποία είναι κοινές αιτίες τροφιμογενών ασθενειών και διάρροιας. Μερικά από αυτά τα βακτήρια είναι επίσης ευκαιριακά παθογόνα: είναι αβλαβή εκτός εάν εισέλθουν σε ένα μέρος όπου μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη βλάβη, όπως ένα κόψιμο, ή να αναπτύξουν την ικανότητα να παράγουν ορισμένες τοξίνες ή να καταφέρουν να μολύνουν άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Το δέρμα μας είναι επίσης ένα φυσικό φράγμα κατά των λοιμώξεων. Είναι η πρώτη γραμμή άμυνάς μας ενάντια στα βακτήρια και άλλα παθογόνα, οπότε η μεταφορά βακτηρίων από μια πετσέτα στο δέρμα μας δεν πρέπει να μας ανησυχεί πάρα πολύ. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι το πλύσιμο, το τρίψιμο και το στέγνωμα με μια πετσέτα μπορεί να αλλάξει τη λειτουργία φραγμού του δέρματος. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται όταν παίρνουμε δυνητικά επιβλαβή μικρόβια στα χέρια μας καθώς τα στεγνώνουμε και στη συνέχεια αγγίζουμε το στόμα, τη μύτη και τα μάτια μας. Και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι πετσέτες που χρησιμοποιούμε πιο συχνά για τα χέρια μας, συμπεριλαμβανομένων των πετσετών κουζίνας, αξίζουν περισσότερη προσοχή. Σύμφωνα με την Elizabeth Scott, καθηγήτρια βιολογίας σε συνέντευξη στο BBC, οι γαστρεντερικές λοιμώξεις που προκαλούνται από σαλμονέλα, νοροϊό και E. coli «μεταδίδονται μέσω πετσετών».
Μελέτες αναφέρουν ότι ιοί όπως ο Covid-19 μπορούν να επιβιώσουν στο βαμβάκι για έως και 24 ώρες και ότι οι ιοί των ανθρώπινων θηλωμάτων, οι οποίοι προκαλούν κονδυλώματα, μπορούν επίσης να μεταδοθούν μέσω επαφής με πετσέτες που μοιράζονται με άλλους ανθρώπους. Ο κίνδυνος μετάδοσης της λοίμωξης από επαναχρησιμοποιούμενες πετσέτες είναι ένας λόγος για τον οποίο τα νοσοκομεία και οι δημόσιες τουαλέτες τείνουν να χρησιμοποιούν χαρτοπετσέτες μίας χρήσης και στεγνωτήρες αέρα, αν και τα στοιχεία δεν είναι πειστικά ως προς το ποια από αυτές τις επιλογές είναι καλύτερη.
Πόσο συχνά πλένετε τις πετσέτες για να προστατεύσετε την υγεία σας;
«Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε πετσέτες και όσο περισσότερο παραμένουν υγρές, τόσο περισσότερο γίνονται ένα φιλόξενο περιβάλλον για τα μικρόβια», εξηγεί ο Scott. Ο ειδικός προτείνει πλύσιμο πετσετών μία φορά την εβδομάδα. Αλλά αυτή η σύσταση δεν είναι ένας σταθερός κανόνας: “Εάν ένα άτομο είναι άρρωστο, πρέπει να έχει τη δική του προσωπική πετσέτα και αυτό πρέπει να πλένεται καθημερινά. Αυτό είναι που ονομάζουμε στοχευμένη υγιεινή: ο κίνδυνος αντιμετωπίζεται αμέσως μόλις προκύψει», εξηγεί ο καθηγητής.
Πώς να πλένετε πετσέτες;
Οι πετσέτες απαιτούν θερμότερο (40-60 ° C) και μακρύτερο πλύσιμο από τα περισσότερα οικιακά υφάσματα, συχνά με την προσθήκη αντιμικροβιακών καθαριστικών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της προσκόλλησης βακτηρίων στα υφάσματα και της αδρανοποίησης ορισμένων ιών. Για πλύσιμο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, η προσθήκη ενζύμων ή χλωρίνης μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των μικροβίων στις πετσέτες. Μια μελέτη που διεξήχθη στην Ινδία, διαπίστωσε επίσης ότι ο συνδυασμός πλυσίματος με απορρυπαντικό και απολυμαντικό, ξεπλύματος και στεγνώματος πετσετών στον ήλιο ήταν ο πιο αποτελεσματικός στη μείωση του βακτηριακού και μυκητιακού φορτίου.