Πότε τα καυσόξυλα είναι πολύ παλιά για τη σόμπα σας;


Κι όμως τα καυσόξυλα έχουν κι αυτά ημερομηνία λήξης

Τα φρεσκοκομμένα καυσόξυλα πρέπει πάντα να αποθηκεύονται για ορισμένο χρονικό διάστημα πριν καταλήξουν στη σόμπα. Μόνο τότε θα είναι αρκετά ξηρά ώστε να καούν σωστά και να απελευθερώσουν όσο το δυνατόν λιγότερες βλαβερές ουσίες. Ανάλογα με τον τύπο του ξύλου, θεωρείται ότι ο χρόνος ξήρανσης είναι περίπου ένα έως τρία χρόνια. Πολλοί άνθρωποι όμως δεν το συνειδητοποιούν αυτό: Το ξύλο μπορεί επίσης να “υπερξηραθεί”.

Πότε τα καυσόξυλα είναι πολύ παλιά για να καούν;

Η αγορά περισσότερων καυσόξυλων από ό, τι χρησιμοποιείτε δεν έχει νόημα για τους ιδιοκτήτες σόμπας, επειδή τα καυσόξυλα έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Εάν συμπεριλάβετε το χρόνο στεγνώματος, η βέλτιστη περίοδος αποθήκευσης καυσόξυλων είναι τρία χρόνια, όπως ενημερώνει Primus-Ofenshop.com. Ωστόσο, μετά από πέντε χρόνια το πολύ, η αποθηκευμένη ξυλεία θα πρέπει να εξαντληθεί, καθώς η ποιότητα μειώνεται από χρόνο σε χρόνο. Είναι επίσης σημαντικό να αποθηκεύετε σωστά τα καυσόξυλα, ώστε να μην σαπίζουν.

Τι συμβαίνει εάν αποθηκεύετε καυσόξυλα για πολύ καιρό;

Εάν τα καυσόξυλα αποθηκεύονται για πολύ καιρό, η θερμογόνος αξία τους μειώνεται. «Σε μια περίοδο πέντε ετών, αυτό εκτιμάται περίπου στο 3%», γράφει ο Kaminholz-breuer.de στην ιστοσελίδα του. Το ξύλο μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί στη σόμπα, αλλά καίει πολύ άσχημα. Επιπλέον, εάν αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει κίνδυνος να φωλιάζουν ξυλώδη σκουλήκια και άλλα ξυλοφάγα έντομα στο καυσόξυλο. Αν και αυτά δεν βλάπτουν τη θερμογόνο δύναμη, υπό ιδανικές συνθήκες, ορισμένα σκαθάρια τρωκτικών μπορούν επίσης να επιτεθούν σε ξυλεία ή έπιπλα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ