Αρκάς: Η καλημέρα και το σοφό μήνυμά του που δεν πρέπει να ξεχνάμε


Ο Αρκάς, μέσα από το χαρακτηριστικό του χιούμορ, μας καλημερίζει σήμερα με ένα μήνυμα που προκαλεί προβληματισμό: «Μην εμπιστεύεστε ποτέ κάποιον που δηλώνει πιο ηθικός, πιο φιλάνθρωπος ή πιο πατριώτης από τους άλλους».

Αυτό το σύντομο αλλά ισχυρό σχόλιο αντικατοπτρίζει μια φιλοσοφία που μας καλεί να είμαστε προσεκτικοί με τα λόγια και τις δηλώσεις των ανθρώπων. Το μήνυμα υπενθυμίζει ότι οι πράξεις είναι αυτές που μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια και ότι η αυθεντικότητα και η ταπεινοφροσύνη είναι πιο σημαντικές από την υπερβολική αυτοπροβολή.

Μια τέτοια καλημέρα από τον Αρκά, συνοδευόμενη από τις εξελίξεις της ημέρας, μας καλεί να αναλογιστούμε τον ρόλο της ειλικρίνειας και της δράσης στη ζωή μας.

Αρκάς: Πίσω από το χιούμορ, μια αισιόδοξη υπόσχεση

Το σκίτσο φέρνει μαζί του ένα βαθύτερο μήνυμα που είναι η πίστη στις δυνατότητες των νέων γενιών. Αν οι γονείς δεν πιστέψουν στα παιδιά τους, ποιος θα το κάνει; Ακόμα και αν η εμπιστοσύνη τους συνοδεύεται από στιγμές απρόβλεπτες, όπως μία ξαφνική χιονόμπαλα!

Καλημέρα λοιπόν με γέλιο και αισιοδοξία! Η Τρίτη ξεκινά με την καλύτερη διάθεση χάρη στον αγαπημένο μας σκιτσογράφο.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ