Η στιγμή της ανακοίνωσης για την Προεδρία της Δημοκρατίας έφτασε, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αποκαλύπτει τις αποφάσεις του μετά από έντονη παρασκηνιακή κινητικότητα. Στις 11:30 το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να την ενημερώσει σχετικά με την απόφαση που έχει λάβει. Από εκείνο το σημείο, η διαδικασία μπαίνει στην τελική ευθεία.
Τα κριτήρια για την επιλογή
Η απόφαση του πρωθυπουργού συνοδεύεται από συγκεκριμένα κριτήρια που φέρνουν στο προσκήνιο την πολιτική εμπειρία, το κύρος και τη δυνατότητα του προσώπου να ενώνει διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι μια προσωπικότητα που θα αποπνέει κύρος και ενωτικό πνεύμα, ανεξαρτήτως της πολιτικής του προέλευσης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το κυβερνών κόμμα εξετάζει υποψηφιότητες που να ανταποκρίνονται τόσο στις γεωπολιτικές προκλήσεις της εποχής όσο και στις εσωτερικές ισορροπίες. Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία φέρεται να επιθυμεί μια επιλογή που θα εξασφαλίσει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ώστε να σταλεί μήνυμα ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης, χωρίς να διαταραχθεί η εσωκομματική συνοχή.
Τα ονόματα στη λίστα
Στην κορυφή της «short list» φαίνεται να βρίσκονται ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Η επιλογή του κ. Τασούλα συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Σακελλαροπούλου έχει ήδη ενημερωθεί προκαταρκτικά για τις προθέσεις του πρωθυπουργού.
Πολιτικές ισορροπίες και διαδικασία ψηφοφοριών
Η διαδικασία προβλέπει μέχρι πέντε γύρους ψηφοφορίας. Στην πρώτη και δεύτερη απαιτούνται 200 ψήφοι, ενώ στην τρίτη ο αριθμός μειώνεται στους 180. Αν η διαδικασία φτάσει στην τέταρτη ψηφοφορία, απαιτούνται 151 ψήφοι για την εκλογή.
Σε περίπτωση που προταθεί ο Κώστας Τασούλας, θεωρείται πιθανό ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον τέσσερις ψηφοφορίες, καθώς το ΠΑΣΟΚ φέρεται διστακτικό να στηρίξει την υποψηφιότητά του. Αντίθετα, μια υποψηφιότητα από την κεντροαριστερά, όπως αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενδέχεται να συγκεντρώσει μεγαλύτερη διακομματική στήριξη, φέρνοντας τη διαδικασία σε συντομότερο τέλος.
Η αποστροφή του λόγου του Πρωθυπουργού, κατά την ομιλία του την Τρίτη με μαθητές του πρότυπου ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ Περάματος, προσέλκυσε την προσοχή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
«Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να κάνουμε σημαντικές υπερβάσεις· κάποιες φορές είναι αναγκαίο να επιλέγουμε τη πιο θαρραλέα, την πιο προοδευτική λύση, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται αναταράξεις ή προσωρινό πολιτικό κόστος».
Στη φράση «θαρραλέα λύση», ορισμένοι είδαν ως ενδεχόμενο την πρόταση μιας παραταξιακά τολμηρής υποψηφιότητας, η οποία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την υπέρβαση της παράδοσης που θέλει την κυβέρνηση να προτείνει πρόσωπο από τον αντίπαλο πολιτικό χώρο.
Άλλοι, εστιάζοντας στη φράση «προσωρινό κόστος», διέκριναν την πιθανότητα εμφάνισης δυσαρέσκειας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, εάν επιλεγεί κάποιος υποψήφιος με προφανή προέλευση από διαφορετικό ιδεολογικό υπόβαθρο.