Τελευταία ευκαιρία για τα αυθαίρετα: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τους ευνοϊκούς όρους της ρύθμισης


Αυθαίρετα – Επτά ημέρες για να γλιτώσετε τα πρόστιμα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εκπνέει την επόμενη Δευτέρα η προθεσμία υπαγωγής αυθαιρέτων στο σχετικό νόμο με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με πολεοδομικές παρεμβάσεις έχουν μια εβδομάδα στη διάθεσή τους για να έρθουν σε συνεννόηση με το μηχανικό τους, να υποβάλουν στο ηλεκτρονικό σύστημα την αίτηση υπαγωγής και να πληρώσουν το προβλεπόμενο παράβολο (συνήθως κοστίζει γύρω στα 500 ευρώ), ώστε να διασφαλίσουν έκπτωση 10% επί του προστίμου που προβλέπει ο νόμος. Περαιτέρω μείωση προστίμου κατά 10% επιτυγχάνεται όταν ο αιτών υποβάλει μελέτη στατικής επάρκειας.

Αντιθέτως, αν δεν δοθεί παράταση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, κάτι που φαντάζει και το πιθανότερο, από την Τρίτη 9 Απριλίου θα αρχίσει η τρίτη φάση δηλώσεων των πολεοδομικών παραβάσεων με «φουσκωμένα» πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, από τις 9 Απριλίου ως τις 8 Οκτωβρίου οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν πρόστιμα προσαυξημένα κατά 10%, αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία».

Αντίστοιχα, όσοι ιδιοκτήτες προβούν σε τακτοποίηση μετά τις 8 Οκτωβρίου και έως τις 9 Νοεμβρίου θα έχουν προσαυξήσεις και πρόστιμα κατά 20%. Επίσης, το πρόστιμο αυξάνεται κατά 10% εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν Προεδρικά Διατάγματα καθορισμού όρων δόμησης.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ