Στα επείγοντα με βραχιολάκι και διάγνωση εξ αποστάσεως


Με ένα φιλόδοξο σχέδιο 25 σημείων, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στοχεύει να αλλάξει τη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στη δραστική μείωση των χρόνων αναμονής, που συχνά αποτελούν πηγή ταλαιπωρίας για τους ασθενείς.

Ο υπουργός έθεσε ως στόχο οι μέσοι χρόνοι αναμονής να μειωθούν κατά το ήμισυ μέχρι το Πάσχα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Αν φτάσουμε στις 5-6 ώρες μέση αναμονή, θα έχουμε πετύχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα». Ωστόσο, η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται άμεσα από την ενίσχυση των νοσοκομείων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Προσλήψεις και ενίσχυση των υποδομών

Το σχέδιο, σύμφωνα με το Έθνος, προβλέπει την πρόσληψη 200 νοσηλευτών που θα τοποθετηθούν αποκλειστικά στα Επείγοντα των 14 μεγαλύτερων δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής. Επιπλέον, 500 τραυματιοφορείς θα ενταχθούν στο ΕΣΥ μέσω προγράμματος της ΔΥΠΑ, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα ενός έτους. Αυτό θα αντιμετωπίσει την τρέχουσα έλλειψη, που συχνά αναγκάζει τους συγγενείς των ασθενών να μεταφέρουν οι ίδιοι τα φορεία.

Προς το παρόν, δεν έχει καθοριστεί ο αριθμός των γιατρών που θα προσληφθούν για να στελεχώσουν τα Επείγοντα. Παράλληλα, σχεδιάζεται η συμμετοχή 25 εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού για την εξυπηρέτηση και καθοδήγηση των ασθενών, με πιλοτική εφαρμογή στον Ευαγγελισμό, το Γεννηματάς και το Αττικόν.

Διάγνωση εξ αποστάσεως

Μια καινοτομία που εισάγεται είναι η διάγνωση εξ αποστάσεως σε απεικονιστικές εξετάσεις, μέσω συνεργασίας με ιδιώτες γιατρούς. Η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει τον Απρίλιο από τον Ευαγγελισμό, αξιοποιώντας εξειδικευμένα λογισμικά. Οι διαγνώσεις θα γίνονται απομακρυσμένα, με τους γιατρούς να αμείβονται ανά εξέταση – εκτιμάται ότι η τιμή θα κυμαίνεται γύρω στα 20 ευρώ. Η προσέγγιση αυτή στοχεύει στη μείωση των καθυστερήσεων που προκαλούνται από την έλλειψη ακτινοδιαγνωστών.

Ηλεκτρονικά βραχιολάκια παρακολούθησης

Οι ασθενείς που εισέρχονται στα επείγοντα θα φορούν ηλεκτρονικό βραχιολάκι, το οποίο θα καταγράφει την ώρα άφιξής τους και τον χρόνο αναμονής. Το σύστημα θα παρέχει πληροφορίες στους γιατρούς για την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών, εξασφαλίζοντας προτεραιότητα σε περιπτώσεις παρατεταμένης αναμονής. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα αυτής της λύσης εξαρτάται από την επάρκεια του προσωπικού.

Κτιριακές βελτιώσεις και νέος εξοπλισμός

Η συνολική αναβάθμιση των ΤΕΠ περιλαμβάνει ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμό των υποδομών μέσω κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπλέον, προβλέπεται η αγορά νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μέσω κεντρικών διαγωνισμών της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας φιλοδοξεί ότι αυτές οι παρεμβάσεις θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και την ποιότητα εξυπηρέτησης των ασθενών στα Επείγοντα. Ωστόσο, όλα τα σχέδια θα χρειαστούν συντονισμό, αποφασιστικότητα και κυρίως το κατάλληλο προσωπικό για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ