Το φύλλο του αλουμινόχαρτου έχει ματ και γυαλιστερή πλευρά – Γιατί συμβαίνει αυτό
To αλουμινόχαρτο αποτελεί βασικό «αξεσουάρ» της κουζίνας, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα και ψήσιμο, ψήσιμο στη σχάρα ή διατήρηση φρέσκου φαγητού.
Το φύλλο έχει ματ και γυαλιστερή πλευρά. Και οι δύο έχουν ειδικές φυσικές ιδιότητες.
Ωστόσο, σε τόσο μικρό βαθμό που δεν έχει σημασία ποια πλευρά είναι μέσα και ποια είναι έξω όταν τυλίγετε φαγητό, εξηγεί η Γερμανική Ένωση Βιομηχανιών Αλουμινίου.
Φυσικές ιδιότητες ματ και γυαλιστερών επιφανειών
Οι γυαλιστερές επιφάνειες αντανακλούν το φως και τη θερμότητα πιο έντονα από τις ματ. Έτσι, αν θέλετε να διατηρήσετε το φαγητό ζεστό με αλουμινόχαρτο, ίσως σκεφτείτε να γυρίσετε τη γυαλιστερή πλευρά προς τα μέσα. Με αυτόν τον τρόπο, η θερμότητα θα μπορούσε να αντανακλάται πίσω στο προϊόν που τυλίγεται σε αυτό. Εάν τα τρόφιμα πρόκειται να παραμείνουν κρύα, η λαμπερή πλευρά συχνά στρέφεται προς τα έξω. Αυτό αποσκοπεί στη μείωση της θερμότητας από έξω προς τα μέσα. Επιπλέον, η ματ επιφάνεια μέσα στο “πακέτο” υποτίθεται ότι απορροφά τη θερμότητα.
Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα παίζουν ρόλο μόνο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως 500 βαθμούς. Κάτω από αυτό, δεν έχουν σχεδόν κανένα αποτέλεσμα. Από λειτουργική άποψη, και οι δύο πλευρές του αλουμινόχαρτου είναι στην πραγματικότητα ισοδύναμες.
Γιατί το αλουμινόχαρτο έχει δύο διαφορετικές πλευρές
Κατά συνέπεια, το αλουμινόχαρτο δεν έχει δύο διαφορετικές πλευρές λόγω των διαφορετικών ιδιοτήτων των ματ και γυαλιστερών επιφανειών. Αντίθετα, ο λόγος για αυτό έγκειται στη μέθοδο παραγωγής. Προκειμένου να παραχθούν τα πολύ λεπτά φύλλα αλουμινίου (το αλουμινόχαρτο είναι συνήθως λεπτότερο από 0,2 χιλιοστά), δύο πλέγματα τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο τυλίγονται μαζί στην τελική διαδικασία έλασης. Αυτό ονομάζεται διπλοί κύλινδροι.
Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι αντίστοιχες εξωτερικές πλευρές των δύο φύλλων έρχονται σε επαφή με τη γυαλισμένη επιφάνεια των ρολών εργασίας, εξηγεί η Γερμανική Ένωση Βιομηχανιών Αλουμινίου. Κατά τη διαδικασία, εξομαλύνονται και φαίνονται λαμπερά. Τα εσωτερικά των φύλλων, από την άλλη πλευρά, τραχύνουν λίγο λόγω επαφής μεταξύ τους και έτσι φαίνονται ματ.
Η υπερβολική ποσότητα αλουμινίου είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό
Η υπερβολική ποσότητα αλουμινίου στον οργανισμό μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα, προειδοποιεί το κέντρο συμβουλών καταναλωτών στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Καθώς πολλά τρόφιμα και καλλυντικά προϊόντα περιέχουν ήδη αλουμίνιο, οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν την πρόσθετη έκθεση στην ουσία. Το αλουμινόχαρτο πρέπει επομένως να χρησιμοποιείται με προσοχή.