Μετά το λιώσιμο ρεκόρ, ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής ανακτά τη δύναμή του


Κάθε χρόνο, ο θαλάσσιος πάγος λιώνει το καλοκαίρι και αναμορφώνεται το χειμώνα, αλλά όχι πάντα στις ίδιες αναλογίες

Το παγόβουνο της Ανταρκτικής ανέκτησε τη δύναμή του τον Δεκέμβριο μετά από μια μακρά περίοδο ρεκόρ τήξης, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, οι οποίοι αναρωτιούνται τώρα αν η λευκή ήπειρος υφίσταται πράγματι τις εκτεταμένες αλλαγές που φοβούνται τα τελευταία χρόνια.

Κάθε χρόνο, ο θαλάσσιος πάγος λιώνει το καλοκαίρι και αναμορφώνεται το χειμώνα, αλλά όχι πάντα στις ίδιες αναλογίες.

Ο ρυθμός τήξης κατά τη διάρκεια των σχετικά θερμότερων μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου πέρυσι – που αντιστοιχούν στη νότια άνοιξη και το καλοκαίρι – επιβραδύνθηκε σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ (NSIDC), το σημείο αναφοράς για τη δορυφορική παρακολούθηση των πόλων.

Αυτό ακολούθησε μια “παρατεταμένη περίοδο” “ημερήσιων ρεκόρ και σχεδόν ρεκόρ” χαμηλής έκτασης θαλάσσιου πάγου το 2023 και το 2024.

Όμως, χάρη στην ανανεωμένη ανθεκτικότητα στο τέλος του έτους, το 2024 τελείωσε τελικά πολύ κοντά στα μέσα επίπεδα των ετών 1981 έως 2010, σύμφωνα με το NSIDC.
“Αυτό παρέχει μια εντυπωσιακή απεικόνιση της μεγάλης μεταβλητότητας της έκτασης των θαλάσσιων πάγων”, επισημαίνει.

Εδώ και μερικά χρόνια, οι επιστήμονες ανησυχούν για μια πιθανή μακροπρόθεσμη “αλλαγή καθεστώτος” στη διαμόρφωση των θαλάσσιων πάγων γύρω από την πιο ψυχρή ήπειρο: το καλοκαιρινό λιώσιμο γύρω από τον Νότιο Πόλο ήταν πολύ έντονο από το 2016 έως το 2023, εγείροντας φόβους για μια πρωτοφανή πτωτική τάση υπό την επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, η αναζωπύρωση της δύναμης του παγόβουνου τον Δεκέμβριο δίνει “τροφή για σκέψη”, σύμφωνα με το NSIDC – αν και πιστεύει ότι μια ανάκαμψη ενός ή δύο μηνών και μόνο δεν θα μπορούσε να διαψεύσει αυτή την υπόθεση.

Το λιώσιμο δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στη στάθμη της θάλασσας, καθώς ο πάγος σχηματίζεται με την κατάψυξη αλμυρού νερού που βρίσκεται ήδη στον ωκεανό.

Όμως η απουσία πάγου σημαίνει ότι τα άκρα του παγοκαλύμματος – η γιγαντιαία μάζα που καλύπτει την Ανταρκτική και περιέχει αρκετό γλυκό νερό για να προκαλέσει καταστροφική άνοδο των ωκεανών αν έλιωνε – δέχονται επίθεση από τα κύματα.

Επιπλέον, ο πάγος, που είναι λευκός, αντανακλά περισσότερες από τις ακτίνες του ήλιου από ό,τι ο ωκεανός, που είναι πιο σκούρος: η εξαφάνισή του επιτείνει έτσι την υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς λιγότερες ακτίνες αντανακλώνται πίσω στο διάστημα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ