Οι αρχαίοι κάτοικοι της Αιγύπτου ήταν λαός παρατηρητών των άστρων, γι’ αυτό και η σημαντικότερη θεωρία σχετικά με τη θέση των πυραμίδων έχει να κάνει με τον ουρανό
Οι πυραμίδες, ιδίως εκείνες που ανεγέρθηκαν στην πεδιάδα της Γκίζας από τους φαραώ Χέοπα, Χεφρήν και Μενκάουρε, «βλέπουν» προς τα τέσσερα σημεία των οριζόντων. Το πώς το πέτυχαν αυτό οι Αιγύπτιοι είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ερωτήματα στην ιστορία της αιγυπτιολογίας.
Αυτές είναι οι μόνες σωστά προσανατολισμένες αιγυπτιακές πυραμίδες. Άλλες κατασκευές παρόμοιες με αυτές της Γκίζας είναι γνωστό ότι υπάρχουν στο Νταχσούρ και έχουν πολύ μικρό περιθώριο λάθους. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο από ένα άτομο με έμπειρο μάτι, το οποίο είχε υψηλές γνώσεις για την εποχή και το οποίο διέθετε τα καλύτερα αστρονομικά όργανα.
Ο ουρανός και αυτές οι υπέροχες κατασκευές
Το περίεργο γεγονός είναι ότι οι παλαιότερες κατασκευές είναι και οι καλύτερα προσανατολισμένες. Αυτό εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο μελέτης, μια από τις θεωρίες που πολλοί αιγυπτιολόγοι συνδέουν με τις πυραμίδες αναφέρεται στην τοποθέτηση των μνημείων με μια τεχνική που ονομάζεται «μέθοδος του ινδικού κύκλου».
Η θεωρία αυτή βασίζεται στην παρατήρηση της μετατόπισης της σκιάς του Ήλιου κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης ημέρας- η τεχνική αυτή θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί και στη φαραωνική εποχή, καθώς δεν απαιτεί ιδιαίτερο τεχνολογικό εξοπλισμό. Εκτός από τον Ήλιο, που συνδέεται με τον θεό Ρα, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι που αξιολογούνται από τους μελετητές για την κατανόηση της θέσης των πυραμίδων.
Μια από τις πιο αποδεκτές θεωρίες συνδέει τη θέση των κατασκευών στην πεδιάδα της Γκίζας με τα αστέρια που αποτελούν τη ζώνη του Ωρίωνα (Δέλτα, Έψιλον και Ζήτα Ωρίωνας). Η εικασία αυτή ονομάζεται «θεωρία συσχέτισης του Ωρίωνα».
Η σύνδεση του Ωρίωνα
Γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι κάτοικοι της Αιγύπτου ήταν λαός παρατηρητών των άστρων, γι’ αυτό και η σημαντικότερη θεωρία σχετικά με τη θέση των πυραμίδων μας οδηγεί πίσω στα ουράνια σώματα. Ο Ωρίωνας ήταν ο αστερισμός από τον οποίο εμπνεύστηκαν.
Η θεωρία του συσχετισμού του Ωρίωνα διευκρινίζει πώς τα τρία αστέρια της ζώνης ήταν τέλεια ευθυγραμμισμένα με τις τρεις πυραμίδες της Γκίζας πριν από 12.000 χρόνια. Ο αστερισμός στην αρχαιότητα συνδεόταν με τη μετά θάνατον ζωή και τον θεό Όσιρι.
Οι πυραμίδες και ο Γαλαξίας μας
Το ίδιο και για τον Γαλαξία, που θεωρούνταν ως «ποτάμι» που πρέπει να διασχίσουν οι νεκροί που πρέπει να φτάσουν στον αστερισμό και άρα στη μετά θάνατον ζωή. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι πυραμίδες συνδέονται με τον θάνατο και χρησιμοποιούνται ως ταφικοί τύμβοι για τους φαραώ.
Αυτή είναι μια από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες μεταξύ των μελετητών, που συνδέουν το πέρασμα στη μετά θάνατον ζωή, την κατασκευή των πυραμίδων και τη θέση των άστρων του Ωρίωνα.
Με πληροφορίες από passione astronomia