Στο Μέμφις των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα εστιατόριο έχει καταφέρει να γίνει θρύλος, όχι μόνο για τη γεύση των μπιφτεκιών του, αλλά και για το… λάδι με το οποίο τηγανίζονται. Το συγκεκριμένο λάδι χρησιμοποιείται από την ίδρυση του εστιατορίου το 1912, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία που οι πελάτες χαρακτηρίζουν μοναδική.
Μια παράδοση που ξεκίνησε από λάθος
Η ιστορία ξεκινά το 1912, όταν ο ιδρυτής του εστιατορίου, Elmer «Doc» Dyer, βασίστηκε σε μια μυστική συνταγή καρυκευμάτων για να φτιάξει ακαταμάχητα μπιφτέκια. Ένα τυχαίο γεγονός, όμως, έμελλε να αλλάξει τα πάντα: ένας μάγειρας ξέχασε να αλλάξει το λάδι στο τηγάνι. Έτσι, η διαδικασία τηγανίσματος στο ίδιο λάδι καθιερώθηκε και συνεχίζεται απαράλλακτη μέχρι σήμερα.
Η διαδικασία του μαγειρέματος
Η σημερινή ιδιοκτήτρια, Kendall Robertson, περιγράφει τη μέθοδο: ο κιμάς σχηματίζεται σε μπάλες, πιέζεται με ένα ειδικό σφυρί και τηγανίζεται σε μαντεμένια τηγάνια γεμάτα με το εμβληματικό λάδι. Καθώς τα λεπτά μπιφτέκια συρρικνώνονται κατά το μαγείρεμα, πολλοί πελάτες ζητούν διπλές ή τριπλές μερίδες. Επιπλέον, κάποιοι θέλουν και τα συνοδευτικά τους, όπως λαχανικά ή ψωμί, να βυθιστούν στο ίδιο λάδι πριν τους σερβιριστούν.
Dyer’s Burgers 🍔 Beale Dtreet since 1912- double double cheeseburger pickles onions mustard. Have you had your Vitamin “G” today? pic.twitter.com/bfZRvSwBXa
— Richard S. Frazer 通 (@guttergourmet) March 13, 2020
Το λάδι που δεν αλλάζει ποτέ
Αν και η ιδέα μπορεί να φαντάζει ασυνήθιστη, η Kendall Robertson διαβεβαιώνει ότι το λάδι παραμένει «ζωντανό» χάρη στην ανανέωσή του κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Ο καρυκευμένος κιμάς, καθώς τηγανίζεται, απελευθερώνει νέο λίπος, το οποίο διατηρεί την ποιότητα και τη γεύση του λαδιού. Το εστιατόριο χρησιμοποιεί 750-1.000 κιλά κιμά κάθε εβδομάδα, εξασφαλίζοντας ότι το λάδι δεν εξαντλείται ποτέ.
Η ξεχωριστή αυτή μέθοδος έχει κάνει το εστιατόριο έναν προορισμό για λάτρεις του φαγητού από όλο τον κόσμο. Αυτό που για κάποιους μπορεί να φαίνεται παράδοξο, για τους πιστούς πελάτες είναι το «μυστικό της νοστιμιάς» που κρατά ζωντανή μια γευστική παράδοση πάνω από έναν αιώνα.