Κορμός κάστανο – Το απόλυτο γλυκό των εορτών


Ο κορμός κάστανο είναι μια παραδοσιακή και εντυπωσιακή γλυκιά πρόταση για το γιορτινό τραπέζι. Συνδυάζει την πλούσια γεύση του κάστανου με σοκολάτα και αφράτη κρέμα, δημιουργώντας ένα επιδόρπιο που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Η παρασκευή του είναι πιο εύκολη απ’ ό,τι φαίνεται και σίγουρα αξίζει τον κόπο για την εντυπωσιακή παρουσία και τη μοναδική γεύση του.

Κορμός κάστανο: Χρόνος παρασκευής

  • Προετοιμασία: 30 λεπτά
  • Ψήσιμο: 10 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος: 40 λεπτά

Υλικά: Για το παντεσπάνι:

  • 4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. κακάο σε σκόνη
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 300 γρ. κάστανα βρασμένα και πολτοποιημένα
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος (πλήρης λιπαρών)
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ (προαιρετικά)

Για την επικάλυψη:

  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμασία του παντεσπανιού: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και λευκό μείγμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι και τα προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ρηχό ταψί και απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 10 λεπτά. Μόλις βγει από τον φούρνο, το αναποδογυρίζουμε σε μια καθαρή πετσέτα, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τυλίγουμε σε ρολό.
  2. Γέμιση: Σε ένα μπολ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει σαντιγί. Προσθέτουμε τον πολτό κάστανου και το κονιάκ, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ξετυλίγουμε το παντεσπάνι, απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα και το τυλίγουμε ξανά σε ρολό.
  3. Επικάλυψη: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την ρίχνουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε ένα λείο μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και περιχύνουμε τον κορμό.
  4. Διακόσμηση: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζάχαρη άχνη, σοκολατένια τριμμένα κάστανα ή ακόμα και φύλλα από ζαχαρόπαστα για να δώσετε μια πιο γιορτινή εμφάνιση.
  5. Σερβίρισμα: Αφήνουμε τον κορμό στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το σερβίρισμα.

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ