Ηλεκτρική ενέργεια σκοπεύει να προσφέρει η Τουρκία στην Συρία προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα να ενισχύσει τις ενεργειακές υποδομές, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ. Παράλληλα ο Μπαϊρακτάρ σημείωσε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να συνεργαστεί με τις νέες συριακές Αρχές για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της χώρας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Η Τουρκία αφού στήριξε τους Σύρους αντάρτες που ανέτρεψαν νωρίτερα τον Δεκέμβριο τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει αναχθεί πλέον σε μία από τις πιο βασικές δυνάμεις που επηρεάζουν τη Συρία και έχει δεσμευθεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας έπειτα από 13 χρόνια εμφύλιου πολέμου.
Η Τουρκία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επαναλειτούργησαν την πρεσβεία τους στη Δαμασκό, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και ο επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών της χώρας συναντήθηκαν με τον ντε φάκτο ηγέτη της Συρίας Αμπού Μοχάμεντ Αλ Τζουλάνι.
Επίσκεψη Μπαϊρακτάρ στη Συρία
Σε συνάντηση που είχε ο Μπαϊρακτάρ με δημοσιογράφους τουρκικών μέσων ενημέρωσης ανέφερε ότι το Σάββατο (28/12) αντιπροσωπεία της οποίας ενδέχεται να ηγείται ο ίδιος θα μεταβεί στη Συρία για να συζητήσει για την ηλεκτρική μετάβαση της χώρας, την αποκατάσταση των υποδομών και άλλα ζητήματα.
«Πρέπει να προσφέρουμε πολύ γρήγορα ηλεκτρική ενέργεια στις περιοχές της Συρίας που δεν διαθέτουν, αρχικά με εισαγωγές. Μεσοπρόθεσμα σχεδιάζουμε επίσης να αυξήσουμε την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εκεί», επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός, όπως έγραψε η εφημερίδα Hurriyet.
«Υπάρχει ανάγκη για τα πάντα στη Συρία. Θα εργαστούμε πάνω σε ένα σχέδιο για τις υποδομές με τους ηγέτες εκεί», συμπλήρωσε στη συνέχεια ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και στον Λίβανο μέσω της Συρίας.
Ο Μπαϊρακτάρ επεσήμανε ότι η Άγκυρα εξετάζει τρόπους προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι πόροι της Συρίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την ανοικοδόμηση της χώρας, καθώς η παραγωγή και των δύο μειώθηκε στη διάρκεια του εμφυλίου.
«Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να ωριμάσουν, από τη δημιουργία πετρελαϊκού αγωγού από τη Συρία ως την Τουρκία, την ένωση αυτού με τον αγωγό Ιράκ- Τουρκίας», σημείωσε, ενώ εκτίμησε ότι η Άγκυρα και η Δαμασκός θα μπορούσαν να συνεργαστούν στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στο άμεσο μέλλον.