Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα το Κρεμλίνο, προσέφερε τη χώρα του ως τόπο διεξαγωγής διαπραγματεύσεων, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει τα τρία χρόνια.
Οι αρχές της Σλοβακίας «θα χαρούν να παράσχουν τη δική τους χώρα ως πλατφόρμα για διαπραγματεύσεις. Δεν είμαστε αντίθετοι, αν πρόκειται για αυτό. Γιατί όχι; Αφού η Σλοβακία παίρνει μια τόσο ουδέτερη θέση», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι είναι αποφασισμένος να τερματίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε με μια χερσαία, αεροπορική και θαλάσσια εισβολή στον μικρότερο γείτονα της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Τα σχόλιά του έγιναν καθώς οι νοτιοκορεατικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν ότι η Ουκρανία συνέλαβε έναν τραυματισμένο Βορειοκορεάτη στρατιώτη, μετέδωσε το κορεατικό τηλεοπτικό δίκτυο YTN. Είναι η πρώτη φορά που ένας Βορειοκορεάτης συλλαμβάνεται από τις ουκρανικές δυνάμεις από τότε που η Πιονγκγιάνγκ έστειλε χιλιάδες στρατιώτες για να βοηθήσουν τη Ρωσία στις μάχες στην περιοχή του Κουρσκ.
Η Ουκρανία δεν έχει ακόμη σχολιάσει την προσφορά της Σλοβακίας να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα επικρίνει τη χώρα, που συνορεύει με την Ουκρανία, για τον φιλικό τόνο που υιοθέτησε ο Φίτσο προς τη Ρωσία από την επιστροφή του στην εξουσία μετά τις εκλογές το 2023.
Ο Φίτσο άσκησε κριτική στη στήριξη της Ε.Ε. προς την Ουκρανία, όπου εκατομμύρια εκτοπίστηκαν μετά την απόφαση του Πούτιν να ξεκινήσει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την «αποστρατιωτικοποίηση» της χώρας των 37 εκατομμυρίων. Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης με το Κίεβο, διαμηνύοντας ωστόσο ότι θα επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία.
Στο παρελθόν είχε ζητήσει από την Ουκρανία να αποσύρει την προσπάθειά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και της ζήτησε να αναγνωρίσει τις νίκες της Ρωσίας. Τόσο το Κίεβο όσο και η Δύση έχουν απορρίψει αυτές τις απαιτήσεις.
Ο Ουκρανός ηγέτης παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα οι δυνάμεις του δεν θα μπορέσουν να ανακαταλάβουν εδάφη κατεχόμενα από τη Ρωσία στα ανατολικά της Ουκρανίας και στη χερσόνησο της Κριμαίας. Αν και το Κίεβο δεν θα αναγνώριζε ποτέ την κυριαρχία της Ρωσίας, είπε ότι η διπλωματία είναι η μόνη επιλογή για να πείσει τον Πούτιν να αποσύρει τον στρατό του.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει καταστροφικές συνέπειες και για τη Ρωσία. Η βρετανική κυβέρνηση και η στρατιωτική ανάλυση εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει χάσει περίπου μισό εκατομμύριο στρατιώτες που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην Ουκρανία.
Είναι τέτοια η πίεση στο ανθρώπινο δυναμικό που το Κρεμλίνο στράφηκε σε έναν από τους εναπομείναντες συμμάχους του, τη Βόρεια Κορέα, για να παράσχει πρόσθετες δυνάμεις. Πιστεύεται ότι 10.000 έως 12.000 στρατιώτες εστάλησαν τον Οκτώβριο για να πολεμήσουν στο πλευρό του ρωσικού στρατού στις μάχες στην περιοχή του Κουρσκ.
Ωστόσο, υποστηρίζεται ότι η έλλειψη εμπειρίας μάχης τους έχει οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες, με τον Ζελένσκι να λέει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι 3.000 βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν ήδη σκοτωθεί και τραυματιστεί.