Οι εξελίξεις στη Συρία και οι κινήσεις της Τουρκίας για ενίσχυση της επιρροής της στην περιοχή βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προοπτική μιας συμφωνίας για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία έχει σημάνει συναγερμό στις κυβερνήσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας.
Σχέδια για ΑΟΖ και διεθνείς αντιδράσεις
Οι φήμες για πιθανή συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, οι οποίες ξεκίνησαν από δημοσιεύματα τουρκικών μέσων, προκάλεσαν έντονη ανησυχία. Το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συμφωνίας θεωρείται ότι θα υπονομεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι βρίσκεται εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου.
Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους για την κατάσταση, διασφαλίζοντας κοινή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στις τουρκικές πρωτοβουλίες.
Δήλωση του Τούρκου Υπουργού Μεταφορών
Η κατάσταση πήρε νέα διάσταση μετά από δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών της Τουρκίας, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, στο TGRT Haber. Ο Ουράλογλου ανέφερε ότι η Τουρκία σκοπεύει να συνάψει συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή κυβέρνηση, τονίζοντας ότι σχεδιάζεται παράλληλα ένα πλάνο δράσης που περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές υποδομές στη Συρία.
Αντιδράσεις Ελλάδας και Κύπρου
Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω διπλωματικών πηγών, υπενθύμισε ότι τα σύνορα της περιοχής είναι ευρωπαϊκά και ότι οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα. Επισημάνθηκε επίσης ότι η Αθήνα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Λευκωσία και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να αποτραπούν τέτοιου είδους κινήσεις.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αντιμετωπιστεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αναδίπλωση από τον Ουράλογλου
Λίγο αργότερα, ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών ανασκεύασε τις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Η αναδίπλωση αυτή θεωρείται ενδεικτική της τακτικής της Τουρκίας να «δοκιμάζει» τις αντιδράσεις μέσω δηλώσεων και διαρροών.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu:
▪️ Suriye yönetimi ile deniz yetki alanı anlaşması yapacağız. pic.twitter.com/kwFRI734H4
— TRHaber Savunma (@savunma_trhaber) December 24, 2024
Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με την Αθήνα και τη Λευκωσία να επαγρυπνούν και να εργάζονται από κοινού για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους.