Αρκάς: Χριστουγεννιάτικη καλημέρα με μικρά ξωτικά


Αρκάς: Ο αγαπημένος σκιτσογράφος της καρδιάς μας, με τον χαρακτηριστικό του τρόπο, μας χαρίζει μια ακόμη καλημέρα γεμάτη γιορτινή ατμόσφαιρα και χιούμορ. Στο σημερινό του σκίτσο, παρουσιάζει μια σκηνή που αποπνέει τη μαγεία και τη χαρά των Χριστουγέννων.

Η εικόνα δείχνει δύο μικρά παιδιά πάνω σε μια θεατρική σκηνή, πλαισιωμένα από μια κατακόκκινη κουρτίνα, ενώ στο φόντο δεσπόζει ένα στολισμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπερά στολίδια και φωτάκια. Η ατμόσφαιρα μας μεταφέρει σε μια σχολική γιορτή ή παράσταση, όπου τα παιδιά έχουν ντυθεί με γιορτινά κοστούμια.

Το ένα παιδάκι είναι ντυμένο ως ξωτικό του Άγιου Βασίλη και το άλλο ως μικρός τάρανδος. Σε μια ξαφνική κίνηση, το ξωτικό δίνει ένα φιλί στο μάγουλο του μικρού ταράνδου. Η αντίδραση του τελευταίου είναι αυθόρμητη και γλυκιά, με τα μάγουλά του να κοκκινίζουν από ντροπή και τα μάτια του να ανοίγουν διάπλατα από τον αιφνιδιασμό.

Αυτή η τρυφερή και παιχνιδιάρικη σκηνή μάς υπενθυμίζει την παιδική αθωότητα και τη ζεστασιά των γιορτών, με την υπογραφή του Αρκά να δίνει για ακόμη μια φορά την ιδιαίτερη χιουμοριστική πινελιά.

Μια ματιά στα Χριστουγεννιάτικα ξωτικά

Τα ξωτικά του Άγιου Βασίλη έχουν ρίζες στον γερμανικό παγανισμό, όπου θεωρούνταν φωτεινά πλάσματα που ζούσαν στον ουρανό. Στη σύγχρονη παράδοση, τα ξωτικά είναι μικροσκοπικά πλάσματα με μυτερά αυτιά, παιχνιδιάρικα και γεμάτα ενέργεια. Σύμφωνα με τον μύθο, είναι βοηθοί του Άγιου Βασίλη, υπεύθυνοι για την κατασκευή παιχνιδιών και την παρακολούθηση της συμπεριφοράς των παιδιών.

Πριν τα Χριστούγεννα, τα ξωτικά λέγεται ότι παρατηρούν τα παιδιά για να δουν αν είναι καλά ή άτακτα και μεταφέρουν την αναφορά τους στον Άγιο. Στην Ισλανδική λαογραφία, μάλιστα, υπάρχουν 13 ξωτικά με ονόματα όπως Baggalutur και Sledda, που κατέχουν ξεχωριστούς ρόλους στη γιορτινή ιστορία.

Ο Αρκάς, με το σημερινό του σκίτσο, μας χαρίζει ένα στιγμιότυπο γεμάτο ζεστασιά, χαρά και τη μαγεία των γιορτών. Καλημέρα και καλές γιορτές!

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ