Γιαούρτι με μέλι: Το απροσδόκητο όφελος για το έντερο, που ανακάλυψαν δυο νέες μελέτες δίνει άλλο ένα συν για να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας
Εάν απολαμβάνετε ένα μπολ με γιαούρτι για πρωϊνό, η προσθήκη μιας κουταλιάς μέλι, είναι ένας νόστιμος τρόπος για το κάνετε πιο γλυκό. Αλλά όχι μόνο.
Σύμφωνα με δύο νέες μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Illinois, το μέλι υποστηρίζει επίσης τους πληθυσμούς των προβιοτικών, που βρίσκονται μέσα στο γιαούρτι.
«Μας ενδιέφερε ο γαστρονομικός συνδυασμός γιαουρτιού και μελιού, ο οποίος είναι κοινός στη μεσογειακή διατροφή, και το πώς επηρεάζει το γαστρεντερικό μικροβίωμα», δήλωσε η Hannah Holscher, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής στο πανεπιστήμιο του Illinois.
Το ελληνικό γιαούρτι, όπως και άλλα γιαούρτια, περιέχουν προβιοτικά όπως το Bifidobacterium animalis. Η κατανάλωση ορισμένων προβιοτικών, μπορεί να προάγει την πεπτική υγεία, τις τακτικές κενώσεις και μπορεί να έχει θετική επίδραση στη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία.
«Τα ένζυμα στο στόμα, το στομάχι και το έντερο, βοηθούν στην πέψη και διευκολύνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, αλλά μειώνουν επίσης τη βιωσιμότητα των μικροβίων. Αυτό είναι εξαιρετικό, όταν πρόκειται για παθογόνα αλλά όχι όταν πρόκειται για ωφέλιμα βακτήρια», δήλωσε η Holscher. «Θέλαμε να δούμε εάν το μέλι θα μπορούσε να βοηθήσει τα προβιοτικά βακτήρια να επιβιώσουν στο έντερο».
Το μέλι βελτιώνει την επιβίωση των προβιοτικών στο έντερο
Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα όπου δοκίμασαν την επίδραση τεσσάρων διαφορετικών ειδών μελιού (alfalfa, buckwheat, τριφύλλι και άνθος πορτοκαλιού) στη βιωσιμότητα του B. animalis στο γιαούρτι μέσω προσομοιωμένων διαδικασιών πέψης.
Καλλιέργησαν μικρόβια σε τρυβλία Petri με διαλύματα που μιμούνταν τη σύνθεση του σάλιου, του στομαχικού οξέος, της εντερικής χολής και των ενζύμων.
Στα υγρά σάλιου και στομάχου, δεν υπήρχαν διαφορές στην επιβίωση του B. animalis μεταξύ των ποικιλιών μελιού και των σημείων αναφοράς (control) γιαουρτιού αναμεμειγμένου με ζάχαρη ή νερό. Ωστόσο, το γιαούρτι με μέλι – ειδικά η ποικιλία τριφυλλιού – βελτίωσε την επιβίωση, των προβιοτικών στο εντερικό στάδιο της πέψης.
Η δεύτερη μελέτη επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα της πρώτης
Στη συνέχεια, οι ερευνητές ήθελαν να δοκιμάσουν τα ευρήματά τους σε μια κλινική μελέτη. Συμμετείχαν 66 υγιείς ενήλικες, στους οποίους ζητήθηκε να καταναλώσουν δύο διαφορετικά τρόφιμα, για δύο εβδομάδες το καθένα – γιαούρτι με μέλι τριφυλλιού και παστεριωμένο, θερμικά επεξεργασμένο γιαούρτι.
Οι συμμετέχοντες, παρείχαν δείγματα κοπράνων και πληροφορίες σχετικά με τις κενώσεις τους. Συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια και ολοκλήρωσαν εργασίες αξιολόγησης της διάθεσης, της γνωστικής λειτουργίας και της γενικής ευεξίας τους.
«Τα ευρήματα έδειξαν, ότι ο συνδυασμός μελιού με γιαούρτι βελτίωσε την επιβίωση των προβιοτικών βακτηρίων του γιαουρτιού στο έντερο, επομένως τα αποτελέσματα της εργαστηριακής μελέτης, είχαν πραγματική εφαρμογή στους ανθρώπους», δήλωσε η Holscher.
Ωστόσο, δεν υπήρξαν αλλαγές στον χρόνο διέλευσης από το έντερο, τη συχνότητα των κενώσεων ή σε οποιαδήποτε από τις μετρήσεις διάθεσης και γνωστικής λειτουργίας. Η Holscher δήλωσε ότι αυτό οφείλεται, πιθανώς στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες ήταν ήδη υγιείς ενήλικες με τακτικές κενώσεις, οπότε δεν υπήρχε μεγάλο περιθώριο βελτίωσης.
Μέλι και γιαούρτι, ο απόλυτος συνδυασμός για τα προβιοτικά
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης μια μικρότερη μελέτη με 36 συμμετέχοντες, που κατανάλωσαν ένα τρίτο είδος τροφίμου, γιαούρτι με ζάχαρη. Όταν συνέκριναν τα αποτελέσματα και των τριών συνθηκών, ο συνδυασμός γιαουρτιού με μέλι διατήρησε τα περισσότερα προβιοτικά, αλλά δεν υπήρξαν αλλαγές στις μετρήσεις υγείας.
«Διαπιστώσαμε ότι μια κουταλιά της σούπας μέλι σε μια μερίδα γιαουρτιού, βοηθά στην υποστήριξη της επιβίωσης των προβιοτικών. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι το μέλι είναι ένα πρόσθετο σάκχαρο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουμε, για να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος», δήλωσε. «Αλλά η προσθήκη λίγου μελιού στο γιαούρτι είναι ένας ωραίος γαστρονομικός συνδυασμός για να ενσωματώσετε στη διατροφή σας».
«Μπορείτε επίσης να να φτιάξετε ένα παρφέ γιαουρτιού, προσθέτοντας περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε μούρα και σπόρους ή ξηρούς καρπούς και να περιχύσετε λίγο μέλι από πάνω», πρότεινε η Holscher.
Γιαούρτι με μέλι και κανέλα – Ο απόλυτος συνδυασμός
Οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού ενισχύονται όταν αυτό συνδυαστεί με κανέλα. Ο συνδυασμός είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε καταστάσεις υψηλής χοληστερόλης και υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Ο συνδυασμός κανέλας και μελιού που σας προτείνουμε μπορεί να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε, να δυναμώσετε τις άμυνες του οργανισμού, να βελτιώσετε την πέψη, να φροντίσετε τις αρθρώσεις, να θεραπεύσετε την αϋπνία και το στρες και να αυξήσετε τη λίμπιντό σας.
Το μέλι είναι ένα από τα πιο παλιά και σημαντικά γλυκαντικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος, το μέλι, έχει ευεργετική δράση και του αξίζει να… πάρει τη θέση της ζάχαρης. Το μέλι ταιριάζει στα ροφήματά μας για να μαλακώσει το λαιμό μας, αλλά δεν είναι αυτός ο μοναδικός τρόπος που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Λίγο μέλι στα ντρέσινγκ που φτιάχνουμε για τη σαλάτα, στο κοτόπουλο, στα smoothies, στο γιαούρτι μας, δίνει πάντα μια γλυκιά και υγιεινή νότα, ενώ ταυτόχρονα έχει πολλά να προσφέρει στον οργανισμό μας.
Η κανέλα έχει μεγάλο διατροφικό πλούτο και θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ βοηθά στην καύση λίπους και κυρίως τοπικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.
Το γνωστό σε όλους μας μπαχαρικό κανέλα, προέρχεται από ένα αειθαλές δένδρο, τροπικών περιοχών και θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα του κόσμου. Χαρακτηρίζεται θεραπευτική χάρη στα συστατικά που περιέχει με κυριότερη τη σιναμαλδεύδη. Η κανέλα αποτελεί ένα μοναδικό καρύκευμα με σημαντικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, αξιοζήλευτο διατροφικό πλούτο και ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες.Επίσης, συστατικά της κανέλας έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, χάρη στην ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκήτων κ.α.
Με δεδομένο ότι τα δύο αυτά τρόφιμα είναι σχετικά φτηνά και βρίσκονται εύκολα, ας δούμε πού μπορεί να μας ωφελήσει ο συνδυασμός τους :
- Αλείφοντας στο ψωμί αντί για μαρμελάδα, μέλι και κανέλα στο πρωινό, οδηγούμαστε σταδιακά σε μείωση της χοληστερόλης, διατήρηση της καλής υγείας των αρτηριών και συνεπώς σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
- Δυο κουταλιές της σούπας μέλι με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε ένα ποτήρι ζεστό νερό πρωί και βράδυ θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η χρόνια αρθρίτιδα ενώ η παρατεταμένη κατανάλωση αυτού του ροφήματος θα αυξήσει την αντικαρκινική άμυνα του οργανισμού.
- Πίνοντας καθημερινά ένα ποτήρι χλιαρό νερό στο οποίο έχουμε ανακατέψει δύο κουταλιές της σούπας κανέλα και μια κουταλιά της σούπας κανέλα, θα απαλλαγούμε από τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις στην χοληδόχο κύστη.
- Η συχνή κατανάλωση ενός μεγάλου φλιτζανιού με τσάι στο οποίο έχουμε ανακατέψει δύο κουταλιές της σούπας μέλι και τρείς κουταλιές της σούπας κανέλα, θα μειώσουμε εντυπωσιακά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
- Μία κουταλιά της σούπας μέλι σε συνδυασμό με ¼ της κουταλιάς της σούπας κανέλα για τρείς συνεχόμενες μέρες θα θεραπεύσουν το κρυολόγημα και τον χρόνιο βήχα.
- Χρόνιοι στομαχικοί πόνοι, ακόμη και έλκη μπορούν να ανακουφιστούν αλλά και να θεραπευτούν με τακτική πρόσληψη του συνδυασμού μελιού με κανέλα.
- Η συχνή κατανάλωση μελιού με κανέλα σε σκόνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού καταπολεμώντας τους ιούς και τα βακτήρια.
- Τα φυσικά συστατικά του μελιού προστατεύουν αποτελεσματικά από την γρίπη.
- Στην προσπάθεια απώλειας βάρους, ο συνδυασμός μελιού και κανέλας σε ένα ποτήρι βραστό νερό πρωί με άδειο στομάχι, μπορεί να δώσει σημαντικά αποτελέσματα.
- Ξεπλένοντας το στόμα μας με ένα διάλυμα μελιού και κανέλας σε ζεστό νερό κάθε πρωί, διατηρούμε την αναπνοή μας φρέσκια όλη μέρα.
Για απώλεια βάρους
Αν όλες οι προσπάθειές σας για απώλεια βάρους έχουν πέσει στο κενό, πριν απελπιστείτε τελείως και τα παρατήσετε, δοκιμάστε τη μέθοδο αδυνατίσματος με μέλι.