Σκεπτικισμό και ερωτηματικά προκαλεί σε όλους τους κοινωνικούς φορείς, πλην της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για την τροπολογία της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος Ηλίας Πλασκοβίτης ανέφερε ότι με τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει στην τροπολογία για την πρώτη κατοικία δεν θα υπάρχει δυσμενές αποτέλεσμα για το τραπεζικό σύστημα.
Τόνισε πως η ΤτΕ δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση για το πόσους θα αφορά η ρύθμιση αυτή, και εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τα κριτήρια.
Σημείωσε πως όταν η Κύπρος εφάρμοσε ένα νομοσχέδιο, με την ονομασία «ΕΣΤΙΑ», υπήρξε έλεγχος βιωσιμότητας οφειλέτη, κάτι το οποίο είναι σημαντικό να υπάρχει προκειμένου να ελέγχεται το αν κάποιος είναι σε τόσο μεγάλη αδυναμία που δεν μπορεί ούτε την ρυθμισμένη δόση να πληρώσει.
«Αντιθέτως όλες οι περαιτέρω διαδικασίες που προβλέπονται δεν έχουν νόημα» ανέφερε. Τέλος σημείωσε ότι ο νόμος αναφέρεται στην εμπορική αξία του ακινήτου για τον προσδιορισμό ύψους εξόφλησης, χωρίς να όμως να αναφέρεται πως θα προσδιοριστεί αυτή η εμπορική αξία αυτή, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δικαστικές εμπλοκές.Ένωση καταναλωτών: Χαμηλά τα κριτήρια προστασίας
Ο νομικός εκπρόσωπος της Ένωσης Καταναλωτών δανειοληπτών κ. Μιχάλης Κούβαρης, είπε ότι δεδομένης της αύξησης αποφάσεων στο ζήτημα αυτό, θα πρέπει να εξαιρεθούν μόνο πρόσωπα που κατηγορούνται για άμεσο δόλο και όχι ενδεχόμενο.
Για το όριο των 130.000 ευρώ, είπε ότι είναι αρκετά χαμηλό.
Αναφορικά με το όριο 15.000 ευρώ στις καταθέσεις, ζήτησε αυτό να αφορά λογαριασμούς είτε ατομικούς είτε συνδικαιούχους, καθώς πολλά ηλικιωμένα άτομα βάζουν συνδιακιούχους για ασφάλεια και έτσι αυτά τα έτερα πρόσωπα θα τεθούν εκτός ορίων ρύθμισης. Τέλος είπε ότι το 120% της αξίας σαν όριο καταβολών είναι πολύ υψηλότερο από όλα τα όρια που υπήρχαν μέχρι σήμερα.Βερβεσός: Υποτιμητικό αυτό που κάνει η κυβέρνηση
Ο πρόεδρος της Ολομελείας των Δικηγορικών Συλλόγων και του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, χαρακτήρισε υποτιμητικό το ότι η κυβέρνηση κάνει επί μήνες διαβούλευση με τις τράπεζες, ενώ οι κοινωνικοί φορείς κλήθηκαν να τοποθετηθούν 4 λεπτά ο καθένας, ονομάζοντας αυτό διαβούλευση.
Υποστήριξε ότι η τροπολογία αφορά λιγότερους απ’ ότι ο νόμος Κατσέλη, καθώς ο αριθμός ανθρώπων.
Έκανε λόγο για ανισότητες, αναφέροντας πως ένας δανειολήπτης με μηδέν εισοδήματα πλέον, κατοικία αξίας 30.000 ευρώ και οφειλή 130.000 μένει εκτός ρύθμισης. Αντίθετα έγγαμος δανειολήπτης με πολυτελές ακίνητο με 250.000 ευρώ σε τέσσερις τράπεζες είναι εντό, κάτι που αποδεικνύει πως οι οικονομικά δυνατοί μπαίνουν στην ρύθμιση ενώ οι ασθενέστεροι όχι.Καρανίκας: Θετική η τροπολογία
Ο πρόεδρος της ΕΣΣΕ κ. Καρανίκας είπε ότι σημείωσε πως είναι μια θετική τροπολογία καθώς μπαίνουν για πρώτη φορά και τα επιχειρηματικά δάνεια, όμως είπε ότι υπάρχουν αδυναμίες που χρειάζονται διόρθωση, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν 2 μέτρα και σταθμά.
«Εμείς επιμένουμε στην αρχή ισονομίας και στο ενιαίο όριο για όλα τα δάνεια. Όταν σε ένα επιχειρηματία τίθεται ταβάνι καταθέσεων 15.000 ευρώ αυτό κάνει την ρύθμιση ανεφάρμοστη καθώς τα ποσά που διακινούν υπερβαίνουν αυτό το όριο» τόνισε.Ένωση Ελληνικών Τραπεζών: Ο νόμος Κατσέλη ήταν πολύ κακός
Η γενική γραμματέας της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Χαρίκλεια Απαλαγάκη ανέφερε πως παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις, η τροπολογία προστατεύει μια σοβαρή κατηγορία δανειοληπτών/
«Είναι σωστό η προστασία να επιμεριστεί εν μέρει σε δημόσιο και στις τράπεζες, κάτι που επιτυγχάνεται με περιορισμό οφειλής και με επιδότηση σε όσους έχουν ανάγκη. Σκοπός είναι να μην δημιουργήσουμε νέα γενιά προβληματικών δανείων αλλά μια προστασία σε όσους έχουν ανάγκη»
Εκτίμησε ότι με την τροπολογία αυτή θα καλυφθούν 150 χιλιάδες δανειολήπτες, ποσοστό δηλαδή 70% και αυτό είναι αρκετά υψηλό ποσοστό .
Χαρακτήρισε το νόμο Κατσέλη έναν πολύ κακό νόμο… ενώ για τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια είπε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εισάγουμε μια ρύθμιση μοναδική στον κόσμο, αυτή της εξαίρεσης και της προστασίας πρώτη κατοικίας από εμπορικά χρέη. Ας το κρατήσουμε χαμηλά αν δεν θέλουμε να ανοίξουμε τον ασκό του αιόλου».
Πηγή: www.newsit.gr