Όσοι δεν είναι καθόλου, μα καθόλου προληπτικοί και δεν πιστεύουν καθόλου, μα καθόλου, στην Τύχη, ας προσπεράσουν αυτό το Σκουφάκι που ασχολείται με το γούρι, δηλαδή την καλή τύχη. Η λέξη παράγεται από τον μεσαιωνικό όρο «αγούρι(ν)», ο οποίος προέρχεται από το λατινικό «augurium», που είναι ο οιωνός, ο καλός, εννοείται.
Όμως, σύμφωνα με το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, στη δημιουργία της λέξης «γούρι» έχει επιδράσει και ο τουρκικός όρος «ugur», που σημαίνει «τύχη», και ίσως να έχει την ίδια λατινική προέλευση.
Τώρα, στους αντίποδες κινείται η λέξη «γρουσουζιά», δηλαδή η κακή τύχη, ή η έλλειψή της. Η λέξη παράγεται από τον γρουσούζη, ο οποίος, ο καημένος, έλκει την καταγωγή του από τον τουρκικό όρο «ugursuz», δηλαδή, ο δυσμενής, ο δυσοίωνος.
Όπως και να’ χει, ακόμα κι αν δεν πιστεύετε στην τύχη, αυτή την υποθετική δύναμη που καθορίζει την ευνοϊκή ή αρνητική έκβαση των γεγονότων, ακόμα κι αν δεν κουβαλάτε πάνω σας λαγοπόδαρα και τετράφυλλα τριφύλλια, ακόμα κι αν δεν έχετε μαζί σας όταν χαρτοπαίζετε το τυχερό σας αντικείμενο ή τον τυχερό σας άνθρωπο, το γούρι σας, αυτό το Σκουφάκι θέλει ολοψύχως να σας ευχηθεί καλή τύχη για το 2019. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει η Θεά Τύχη, ας έχουμε την εύνοιά της – μάλλον τη χρειαζόμαστε όλοι.