Τι σημαίνει για την τσέπη των δανειοληπτών η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία


Το σκηνικό με το θέμα της πρώτης κατοικίας άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες. Από το ναυάγιο του Euroworking Group φτάσαμε στην κατάθεση του νομοσχεδίου η οποία –με βάση όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες- δεν ήταν προϊόν μονομερούς ενέργειας της ελληνικής κυβέρνησης αλλά αποτέλεσμα αμοιβαίων υποχωρήσεων.

Οι υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, αποτυπώνονται έντονα στο νομοσχέδιο. Τα επιχειρηματικά δάνεια μπήκαν μεν αλλά με χαμηλότερο όριο αξίας του ακινήτου (175.000 ευρώ αντί για 250.000 ευρώ που θα ισχύσει για τα υπόλοιπα δάνεια). Το όριο των καταθέσεων κατέβηκε πολύ χαμηλά (στα 15.000 ευρώ) ενώ μεγάλη μείωση αποτυπώθηκε και όσον αφορά στην αξία των ακινήτων (ακόμη και των οχημάτων) που μπορεί να έχει κάποιος στην κατοχή του πέραν της πρώτης κατοικίας. Προφανώς, αυτές οι αλλαγές είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων.

Οι διαπραγματεύσεις, δεν έχουν τελειώσει. Μόνο και μόνο από το γεγονός ότι το νομοσχέδιο παραπέμπει σε πέντε-έξι διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις –εκ των οποίων η μία αφορά στο εξαιρετικά κρίσιμο θέμα της επιδότησης της δόσης- προκύπτει ότι ακόμη δεν έχουμε τελειώσει.

Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει. Τα βασικά σημεία της ρύθμισης είναι τα εξής. Το νομοσχέδιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα:

Κάνει αυστηρότερο το όριο ένταξης των επιχειρηματικών δανείων καθώς από τα 250.000 ευρώ που ισχύει για όλα τα δάνεια (σε όρους αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας) το όριο ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια πέφτει στα 175.000 ευρώ.

Μειώνει το όριο των καταθέσεων που μπορεί να έχει ο δανειολήπτης (μαζί με τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, πολύτιμα μέταλλα) στα 15.000 ευρώ αν και ορίζεται ότι το όριο αυτό πρέπει να επιτυγχάνεται κατά την υποβολή της αίτησης.

Αν υπάρχουν και άλλα ακίνητα πέραν της κύριας κατοικίας, η αξία τους δεν μπορεί να ξεπερνά (μαζί με τα αυτοκίνητα) το διπλάσιο της οφειλής με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο αυτό των 80.000 ευρώ.
Μπαίνει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο υποβολής των αιτήσεων καθώς το νέο πλαίσιο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση –η οποία δεν έχει τοποθετηθεί για το αν υπάρχει προσέγγιση με τους δανειστές και σε ποιο βαθμό- φρόντισε πάντως να κρατήσει αμετάβλητο τον βασικό σκελετό της ρύθμισης. Δηλαδή, να εντάξει –όπως είχε συμφωνηθεί και με τις τράπεζες- όλα τα δάνεια έως και 130.000 ευρώ (ανά πιστωτή) με την προϋπόθεση ότι η αντικειμενική αξία του σπιτιού δεν θα ξεπερνά τα 250.000 ευρώ. Το δάνειο θα πρέπει να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο έως το τέλος του 2018 (που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι κόκκινο για τουλάχιστον 90 ημέρες) ενώ το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται στα 12.500 ευρώ για τον εργένη, στα 21.000 ευρώ για τον παντρεμένο, στα 26.000 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί, στα 31.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά και στα 36.000 ευρώ για τον παντρεμένο με τρία παιδιά.

Όποιος ενταχθεί στη ρύθμιση θα εξασφαλίζει ρύθμιση με τους εξής όρους: επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής έως και κατά 25 χρόνια (αρκεί να μην ξεπερνά τα 80 ο δανειολήπτης κατά την αποπληρωμή του δανείου) ενώ το επιτόκιο δεν θα ξεπερνά το Euribor προσαυξημένο κατά δύο μονάδες. Αν το δάνειο ξεπερνά το 120% της αξίας του ακινήτου, η διαφορά θα κουρεύεται αλλά στη λήξη της ρύθμισης. Επίσης, για την περίοδο αποπληρωμής της ρύθμισης θα υπάρχει προστασία από τον πλειστηριασμό η οποία όμως θα αίρεται αν χαθούν τρεις μηνιαίες δόσεις.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ