Η τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια είναι ένα ιδιαίτερο πιάτο που συνδυάζει την απλότητα των καθημερινών υλικών με την πολυτέλεια της γεύσης. Είναι ιδανική για ένα γιορτινό τραπέζι, για συνοδευτικό ή ακόμη και ως κύριο γεύμα, χάρη στη γεμάτη και αρωματική της γεύση.
Τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια – Υλικά
Για τη βάση:
- 250 γρ. αλεύρι
- 125 γρ. βούτυρο (κρύο, κομμένο σε κύβους)
- 1 κρόκο αυγού
- 3-4 κ.σ. κρύο νερό
- 1/2 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
- 4 μεγάλα κρεμμύδια (λευκά ή κίτρινα)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή τυρί γκούντα
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Προετοιμασία της βάσης:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε το με τα δάχτυλά σας μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέστε τον κρόκο αυγού και το νερό σταδιακά, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Τυλίξτε τη ζύμη σε μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο για 30 λεπτά. - Καραμελωμένα κρεμμύδια:
Καθαρίστε και κόψτε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και τη ζάχαρη, και μαγειρέψτε τα ανακατεύοντας συχνά για 20-30 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς. - Συναρμολόγηση της τάρτας:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Ανοίξτε τη ζύμη και τοποθετήστε τη σε μια ταρτιέρα, τρυπώντας τη βάση με ένα πιρούνι. Ψήστε την “τυφλά” (με βάρος ή φασόλια επάνω σε λαδόκολλα) για 15 λεπτά. Αφαιρέστε το βάρος και ψήστε για άλλα 5 λεπτά. - Γέμιση:
Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος. Προσθέστε τη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε τα καραμελωμένα κρεμμύδια και ρίξτε το μείγμα στη βάση της τάρτας. - Ψήσιμο:
Ψήστε την τάρτα για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της και να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
Σερβίρισμα
Αφήστε την τάρτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε. Σερβίρεται ζεστή ή χλιαρή, συνοδευόμενη από μια δροσερή πράσινη σαλάτα.