Σπιτικό stollen για τις ημέρες των γιορτών


Το stollen είναι ένα παραδοσιακό γερμανικό χριστουγεννιάτικο κέικ που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Αυτή η γλυκιά λιχουδιά συνδυάζει μαγιά, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και αρωματικά μπαχαρικά, προσφέροντας έναν πλούσιο γευστικό συνδυασμό. Συχνά, το Stollen επικαλύπτεται με ζάχαρη άχνη, που συμβολίζει το χιόνι και το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Το stollen παραδοσιακά φτιάχνεται κατά την περίοδο της Advent (Προσμονή των Χριστουγέννων). Συμβολίζει το βρέφος Ιησού, τυλιγμένο σε σπάργανα, χάρη στο χαρακτηριστικό σχήμα του και την επικάλυψη ζάχαρης. Σήμερα, το κέικ αυτό είναι βασικό στοιχείο των γερμανικών εορτών και αποτελεί δημοφιλή λιχουδιά σε όλο τον κόσμο.

Stollen: Θερμίδες και χρόνος παρασκευής
Μερίδες: 12
Θερμίδες ανά μερίδα: ~300
Συνολικός χρόνος: 3 ώρες (1 ώρα προετοιμασία, 2 ώρες αναμονή και ψήσιμο)

Συνταγή για stollen

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7 γρ.)
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 200 ml γάλα χλιαρό
  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 αυγό
  • 100 γρ. σταφίδες
  • 50 γρ. φλούδες πορτοκαλιού ή λεμονιού (καραμελωμένες)
  • 50 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 150 γρ. μάρτσιπαν (προαιρετικά)
  • Ζάχαρη άχνη για επικάλυψη

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία μαγιάς: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη μαγιά, το γάλα και 1 κ.γ. ζάχαρη. Αφήστε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
  2. Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Προσθέστε το βούτυρο, το αυγό και το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώστε για 10 λεπτά.
  3. Φρούτα και ξηροί καρποί: Προσθέστε τις σταφίδες, τις καραμελωμένες φλούδες και τα αμύγδαλα. Ζυμώστε ξανά μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
  4. Ξεκούραση: Σκεπάστε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα και αφήστε τη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Σχηματισμός: Ανοίξτε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα. Τοποθετήστε το μάρτσιπαν στο κέντρο (αν χρησιμοποιείτε) και διπλώστε τη ζύμη, πιέζοντας τις άκρες.
  6. Ψήσιμο: Τοποθετήστε το κέικ σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε στους 180°C για 40-50 λεπτά.
  7. Επικάλυψη: Αφού κρυώσει, πασπαλίστε με άφθονη ζάχαρη άχνη.

Συμβουλές

  • Μπορείτε να αποθηκεύσετε το Stollen σε αεροστεγές δοχείο για 2 εβδομάδες. Όσο περισσότερο ωριμάζει, τόσο καλύτερη η γεύση.
  • Αν θέλετε επιπλέον άρωμα, μουλιάστε τις σταφίδες σε ρούμι πριν τις χρησιμοποιήσετε.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ