Η σούπα κάστανο είναι μια από τις πιο εκλεπτυσμένες και ζεστές επιλογές για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ο βελούδινος πουρές του κάστανου συνδυάζεται με αρώματα και υφές που σε αγκαλιάζουν με τη θαλπωρή ενός φλιτζανιού. Με απλά υλικά αλλά μοναδική γεύση, αυτή η συνταγή είναι ιδανική για ένα επίσημο δείπνο ή μια χαλαρή βραδιά στο σπίτι.
Υλικά (για 4 μερίδες)
- 500 γρ. βρασμένα κάστανα (ή έτοιμα συσκευασμένα)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
- Μερικά κρουτόν για το σερβίρισμα
- Φρέσκος μαϊντανός για γαρνιτούρα
Σούπα κάστανο – Εκτέλεση
- Σοτάρισμα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν.
- Προσθήκη κάστανων: Προσθέστε τα βρασμένα κάστανα και συνεχίστε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.
- Μαγείρεμα: Ρίξτε τον ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου και αφήστε να βράσουν για 20 λεπτά, ώστε τα υλικά να ενωθούν.
- Αλέστε: Με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ ή μπλέντερ, αλέστε τη σούπα μέχρι να γίνει βελούδινη.
- Τελικές πινελιές: Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και το μοσχοκάρυδο. Αλατοπιπερώστε κατά προτίμηση και ανακατέψτε καλά.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, γαρνιρισμένη με κρουτόν και φρέσκο μαϊντανό.
Χρόνος Παρασκευής
Συνολικός Χρόνος: 40 λεπτά
- Προετοιμασία: 15 λεπτά
- Μαγείρεμα: 25 λεπτά