Τα Χριστούγεννα είναι η απόλυτη ευκαιρία να μαζευτούμε γύρω από το τραπέζι με την οικογένεια και τους φίλους, μοιράζοντας ζεστασιά, χαρά και γεύσεις που μένουν αξέχαστες. Η γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και κουκουνάρι είναι ένα κλασικό πιάτο που συνδυάζει παραδοσιακά αρώματα με μια πολυτελή, γιορτινή παρουσίαση. Ετοιμαστείτε να δημιουργήσετε τη δική σας ιστορία γύρω από αυτή τη μοναδική συνταγή.
Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και κουκουνάρι- Υλικά
Για τη γαλοπούλα:
- 1 γαλοπούλα (4-5 κιλά)
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- Χυμός από 2 πορτοκάλια
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- Αλάτι και πιπέρι
Για τη γέμιση:
- 300 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
- 100 γρ. κουκουνάρι
- 200 γρ. ψωμί μπαγιάτικο (ψίχουλα)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι σταφίδες
- 1/2 φλιτζάνι ζωμός κότας
- 1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Προετοιμασία της γέμισης
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τα κουκουνάρια και σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Ρίξτε τα κάστανα, τις σταφίδες, το μοσχοκάρυδο και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τα ψίχουλα ψωμιού και τον ζωμό κότας, ανακατεύοντας μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αλατοπιπερώστε και αφήστε την γέμιση να κρυώσει. - Προετοιμασία της γαλοπούλας
Καθαρίστε τη γαλοπούλα, αφαιρώντας τυχόν περίσσεια λίπους. Γεμίστε την κοιλιά της με τη γέμιση και κλείστε με οδοντογλυφίδες ή ράψτε την με μαγειρικό σπάγκο. - Ψήσιμο
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Αλείψτε τη γαλοπούλα με βούτυρο, ρίξτε από πάνω τον χυμό πορτοκαλιού και το λευκό κρασί. Αλατοπιπερώστε και τοποθετήστε την σε ένα ταψί. Ψήστε για 3-3,5 ώρες, αλείφοντας τακτικά με τα υγρά του ταψιού για να μείνει ζουμερή. - Σερβίρισμα
Αφήστε τη γαλοπούλα να “ξεκουραστεί” για 20 λεπτά πριν τη σερβίρετε. Συνοδέψτε την με πατάτες φούρνου ή λαχανικά στον ατμό.
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!