Μετά την πτώση του καθεστώτος του στη Συρία, ο Μπασάρ αλ Άσαντ και η οικογένειά του βρήκαν καταφύγιο στη Μόσχα, επιλέγοντας τη ρωσική πρωτεύουσα ως ασφαλές λιμάνι. Σύμφωνα με το Guardian, η οικογένεια Άσαντ ζει απομονωμένη, αλλά μέσα σε συνθήκες χλιδής, μακριά από τη δημόσια θέα.
Μια επιλογή στρατηγικής σημασίας
Η επιλογή της Μόσχας από τον Άσαντ δεν ήταν τυχαία. Ως μακροχρόνιος σύμμαχος της Συρίας και με γεωπολιτική σταθερότητα, η Ρωσία προσέφερε το ιδανικό καταφύγιο για τον έκπτωτο πρόεδρο. Οι δεσμοί του καθεστώτος Άσαντ με τη Μόσχα χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970, όταν ο πατέρας του, Χαφέζ αλ Άσαντ, ενίσχυσε τις σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση.
Με τη στήριξη του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, οι δεσμοί αυτοί ανανεώθηκαν δυναμικά. Ωστόσο, η σχέση των δύο ηγετών παρέμεινε επιφυλακτική. Παρά τις όποιες προσωπικές αντιπάθειες, ο Πούτιν δεν θα άφηνε τον Άσαντ να καταλήξει στα χέρια των ανταρτών, επιλέγοντας να του παρέχει προστασία στη Ρωσία.
Ζωή στην απομόνωση αλλά μέσα στη χλιδή
Η οικογένεια Άσαντ φέρεται να ζει σε μυστικό κτήμα υπό αυστηρή ρωσική επιτήρηση. Ενώ η πολυτέλεια παραμένει δεδομένη, ο δημόσιος βίος τους έχει εξαφανιστεί. Οι πληροφορίες για τη νέα τους καθημερινότητα είναι λιγοστές, ενώ τα ρωσικά κρατικά μέσα κρατούν απόλυτη σιωπή.
Η Άσμα αλ Άσαντ, σύζυγος του πρώην προέδρου, φέρεται να λαμβάνει εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα για τη λευχαιμία της, ενισχύοντας έτσι την εξάρτηση της οικογένειας από τη Ρωσία.
Ένα μέλλον χωρίς επιστροφή
Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα Συρίας, David Lesch, ο Άσαντ δεν αναμένεται να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή, ούτε στη Συρία ούτε αλλού. Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Συρίας φαίνεται να έχει αποδεχθεί μια ζωή «ασημαντότητας», μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Η νέα του μοίρα αντανακλά τη ζωή άλλων φυγάδων στη Μόσχα, όπως ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που ζει απομονωμένος σε πολυτελή έπαυλη. Παρόμοια είναι και η περίπτωση του Άσαντ, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει στη σκιά, προστατευμένος από το Κρεμλίνο όσο ο Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία.
Η στρατηγική της Μόσχας
Για τη Ρωσία, η φιλοξενία του Άσαντ είναι μια πράξη γεωπολιτικού συμβολισμού, ενισχύοντας την εικόνα της ως χώρας που προστατεύει τους συμμάχους της, ανεξαρτήτως του διεθνούς κλίματος. Η Μόσχα, ωστόσο, φαίνεται να διαχειρίζεται προσεκτικά την παρουσία του Άσαντ, αποφεύγοντας να τραβήξει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας.
Με δεδομένο το πολιτικό και διπλωματικό αδιέξοδο, ο Άσαντ έχει μετατραπεί σε μια υπενθύμιση των συνεπειών της αυταρχικότητας και της αποτυχίας, παραμένοντας στη σκιά της ιστορίας.