Έχεις σχιζοφρένεια; Η σχιζοφρένεια επηρεάζει την αντίληψη ενός ατόμου και μπορεί να περιλαμβάνει παραισθήσεις και παραισθήσεις
Όταν συμβούν αυτά, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι είναι πραγματικό και τι όχι. Οι παρανοϊκές ψευδαισθήσεις μπορεί να προκαλέσουν σε ένα άτομο να φοβάται ότι άλλοι τα παρακολουθούν ή προσπαθούν να τους βλάψουν. Επίσης, ένα άτομο που βιώνει μια αυταπάτη μπορεί να πιστεύει ότι μέσα όπως η τηλεόραση ή το Διαδίκτυο τους στέλνει ειδικά μηνύματα.
Αυτά τα συναισθήματα και οι πεποιθήσεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό φόβο και άγχος, να διαταράξουν την καθημερινή ζωή και να περιορίσουν την ικανότητα ενός ατόμου να συμμετέχει στην εργασία και τις σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με την οικογένεια.
- Η σχιζοφρένεια είναι μια διαταραχή του φάσματος, που σημαίνει ότι περιλαμβάνει διάφορες συνδεδεμένες καταστάσεις, συμπτώματα και χαρακτηριστικά.
- Πριν από το 2013, οι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης θεώρησαν ότι η παρανοϊκή σχιζοφρένεια ήταν ένας ξεχωριστός τύπος της διαταραχής. Ωστόσο, το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών , το οποίο παρέχει οδηγίες από ειδικούς, ταξινομεί τώρα την παράνοια ως σύμπτωμα και όχι ως υποτύπο της διαταραχής.
- Οι ειδικοί εξήγησαν την επιλογή τους να αφαιρέσουν τους υποτύπους από την ταξινόμηση, αναφέροντας «περιορισμένη διαγνωστική σταθερότητα, χαμηλή αξιοπιστία και κακή εγκυρότητα».
Σημάδια και συμπτώματα
- Η σχιζοφρένεια είναι μια δια βίου κατάσταση ψυχικής υγείας. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά όταν ένα άτομο είναι στα τέλη της εφηβείας του έως τις αρχές της δεκαετίας του ’30 .
Μπορεί να επηρεάσει ένα άτομο:
- διαδικασίες σκέψης
- αντιλήψεις και συναισθήματα
- πρότυπα ύπνου
- ικανότητα επικοινωνίας
- ικανότητα εστίασης και ολοκλήρωσης εργασιών
- ικανότητα να συσχετίζονται με άλλους
Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας μπορεί να περιλαμβάνουν:
- έλλειψη κινήτρων
- αργή κίνηση
- αλλαγές στα πρότυπα ύπνου
- χαμηλή λίμπιντο ή σεξουαλική ορμή
- έλλειψη αυτο-φροντίδας
- αποδιοργανωμένη σκέψη
- αλλαγές στη γλώσσα του σώματος και τα συναισθήματα
- απόσυρση από την οικογένεια, τους φίλους και τις δραστηριότητες
- ψευδαισθήσεις και αυταπάτες
Ακολουθεί βίντεο για την σχιζοφρένεια
Ποια είναι τα αίτια της ψυχικής αυτής ασθένειας;
Εάν γνωρίζετε κάποιον με σχιζοφρένεια, πιθανότατα θέλετε να μάθετε γιατί την έχει. Η αλήθεια είναι ότι οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί αυτή την ψυχική ασθένεια.
Η έρευνα δείχνει ότι χρειάζεται ένας συνδυασμός γενετικής και του περιβάλλοντός σας για να προκαλέσει την ασθένεια. Γνωρίζοντας τι αυξάνει τις πιθανότητες μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια καλύτερη εικόνα των πιθανοτήτων σας να πάθετε σχιζοφρένεια.
Είναι η σχιζοφρένεια γενετική;
Σκεφτείτε τα γονίδιά σας ως ένα σχέδιο για το σώμα σας. Εάν υπάρξει μια αλλαγή σε αυτές τις οδηγίες, μπορεί μερικές φορές να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών όπως η σχιζοφρένεια. Οι γιατροί δεν πιστεύουν ότι υπάρχει μόνο ένα “γονίδιο σχιζοφρένειας”. Αντίθετα, πιστεύουν ότι χρειάζονται πολλές γενετικές αλλαγές ή μεταλλάξεις, για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να έχετε την ψυχική ασθένεια. Είναι πιο πιθανό να πάθετε σχιζοφρένεια εάν κάποιος στην οικογένειά σας την έχει. Εάν πρόκειται για γονέα, αδερφό ή αδερφή, οι πιθανότητές σας αυξάνονται κατά 10%. Εάν το έχουν και οι δύο γονείς σας, έχετε 40% πιθανότητα να το πάρετε.
Ποιες είναι οι πιθανότητες να πάθεις γενετικά σχιζοφρένεια;
Οι πιθανότητές σας είναι υψηλότερες, 50%, εάν έχετε ένα πανομοιότυπο δίδυμο με τη διαταραχή. Αλλά μερικοί άνθρωποι με σχιζοφρένεια δεν έχουν ιστορικό αυτής στην οικογένειά τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα γονίδιο μπορεί να έχει αλλάξει και να έχει κάνει την πάθηση πιο πιθανή.
Γενετικά αίτια της σχιζοφρένειας
Πολλά γονίδια παίζουν ρόλο στις πιθανότητες να πάθετε σχιζοφρένεια. Μια αλλαγή σε οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να το κάνει. Αλλά συνήθως, είναι πολλές μικρές αλλαγές που αθροίζονται και οδηγούν σε υψηλότερο κίνδυνο. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι πώς οι γενετικές αλλαγές οδηγούν στη σχιζοφρένεια. Ανακάλυψαν όμως ότι οι άνθρωποι που έχουν τη διαταραχή μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα στα γονίδιά τους που μπορεί να παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Ο ρόλος της χημείας και της δομής του εγκεφάλου στη σχιζοφρένεια
Οι επιστήμονες εξετάζουν πιθανές διαφορές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου σε άτομα με και άτομα χωρίς σχιζοφρένεια. Σε άτομα με σχιζοφρένεια, βρήκαν ότι: Οι χώροι στον εγκέφαλο, που ονομάζονται κοιλίες, ήταν μεγαλύτεροι.
Τα μέρη του εγκεφάλου που ασχολούνται με τη μνήμη, γνωστά ως έσω κροταφικοί λοβοί, ήταν μικρότερα. Υπήρχαν λιγότερες συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Τα άτομα με σχιζοφρένεια τείνουν επίσης να έχουν διαφορές στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές.
Αυτά ελέγχουν την επικοινωνία μέσα στον εγκέφαλο. Μελέτες δείχνουν ότι αυτοί οι νευροδιαβιβαστές είναι είτε πολύ ενεργοί είτε όχι αρκετά ενεργοί σε άτομα με σχιζοφρένεια. Οι γιατροί πιστεύουν επίσης ότι ο εγκέφαλος χάνει ιστό με την πάροδο του χρόνου.
Και τα εργαλεία απεικόνισης, όπως οι σαρώσεις PET και οι μαγνητικές τομογραφίες, δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από σχιζοφρένεια έχουν λιγότερη “φαιά ουσία”, το τμήμα του εγκεφάλου που περιέχει νευρικά κύτταρα – με την πάροδο του χρόνου.
Μελέτες εγκεφαλικού ιστού σε άτομα με σχιζοφρένεια μετά θάνατον δείχνουν ακόμη ότι η δομή του εγκεφάλου τους είναι συχνά διαφορετική από ό,τι ήταν κατά τη γέννηση.
Δύο χημικές ουσίες του εγκεφάλου, η ντοπαμίνη και το γλουταμικό, μεταφέρουν μηνύματα στα κύτταρα κατά μήκος των οδών του εγκεφάλου που οι γιατροί πιστεύουν ότι ελέγχουν τη σκέψη, την αντίληψη και τα κίνητρα.
Η ντοπαμίνη προσελκύει μεγάλη προσοχή στην έρευνα του εγκεφάλου επειδή έχει συνδεθεί με τον εθισμό. Παίζει επίσης ρόλο σε άλλες ψυχιατρικές και κινητικές διαταραχές, όπως η νόσος του Πάρκινσον.
Στη σχιζοφρένεια, η ντοπαμίνη συνδέεται με παραισθήσεις και αυταπάτες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περιοχές του εγκεφάλου που “τρέχουν” με ντοπαμίνη μπορεί να γίνουν υπερδραστήρια.
Τα αντιψυχωτικά φάρμακα σταματούν αυτό. Το γλουταμινικό είναι μια χημική ουσία που εμπλέκεται στο τμήμα του εγκεφάλου που σχηματίζει μνήμες και μας βοηθά να μάθουμε νέα πράγματα. Λέει επίσης σε μέρη του εγκεφάλου τι να κάνουν.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν σχιζοφρένεια μπορεί να έχουν υπερβολική δραστηριότητα γλουταμικού σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου στην αρχή. Καθώς η ασθένεια επιδεινώνεται, αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου μπορεί να έχουν πολύ λίγη δραστηριότητα γλουταμικού.
Οι γιατροί εργάζονται για να ανακαλύψουν πώς τα κυκλώματα του εγκεφάλου που χρησιμοποιούν αυτές τις χημικές ουσίες συνεργάζονται ή σχετίζονται μεταξύ τους.
Απεικόνιση εγκεφάλου
Χάρη στην τεχνολογία, οι γιατροί μπορούν να δουν αλλαγές σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Μπορούν επίσης να χαρτογραφήσουν την πιθανή απώλεια εγκεφαλικού ιστού. Μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια συνδέθηκε με ψυχωτικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις.
Μια άλλη μελέτη συνέκρινε εικόνες με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου νεαρών ηλικίας περίπου 14 ετών που δεν είχαν συμπτώματα σχιζοφρένειας με αυτούς που είχαν. Διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι που είχαν συμπτώματα έχασαν περισσότερο εγκεφαλικό ιστό σε μια περίοδο 5 ετών από τους άλλους.
Έρευνες δείχνουν ότι οι ενήλικες που πάσχουν από σχιζοφρένεια μπορεί επίσης να χάσουν τη φαιά ουσία. Το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας Όταν απλώς κάνουμε παρέα, έχουμε τελειώσει την εργασία μας ή έχουμε ολοκληρώσει ένα δύσκολο έργο στη δουλειά, οι σκέψεις μας είναι ελεύθερες να περιπλανηθούν.
Αυτή η “προεπιλεγμένη λειτουργία” μας δίνει χρόνο για ονειροπόληση, προβληματισμό και προγραμματισμό. Μας βοηθά να επεξεργαστούμε τις σκέψεις και τις αναμνήσεις μας. Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτό το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας.
Όταν δεν είμαστε συγκεντρωμένοι σε μια δεδομένη εργασία, αυτή “ανάβει”. Εάν πάσχετε από σχιζοφρένεια, το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας σας φαίνεται να είναι σε υπερένταση. Μπορεί να μην μπορείτε να δώσετε προσοχή ή να θυμηθείτε πληροφορίες σε αυτήν τη λειτουργία, δείχνει μια μελέτη.
Περιβαλλοντική επίδραση
Οι γενετικές αλλαγές μπορούν να αλληλεπιδράσουν με πράγματα στο περιβάλλον σας για να αυξήσουν τις πιθανότητες να πάθετε σχιζοφρένεια. Εάν είχατε εκτεθεί σε ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις πριν γεννηθείτε, η έρευνα δείχνει ότι οι πιθανότητές σας μπορεί να αυξηθούν.
Αυτό θα μπορούσε επίσης να ισχύει εάν δεν είχατε σωστή διατροφή ενώ η μητέρα σας ήταν έγκυος μαζί σας, ειδικά κατά τους πρώτους 6 μήνες της εγκυμοσύνης. Αυτές είναι και οι δύο θεωρίες. δεν έχουν αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες.
Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη ορισμένων φαρμάκων που αλλάζουν το μυαλό που ονομάζονται ψυχοδραστικά ή ψυχοτρόπα φάρμακα, όπως η μεθαμφεταμίνη ή το LSD, μπορεί να σας κάνει πιο πιθανό να πάθετε σχιζοφρένεια. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση μαριχουάνας έχει παρόμοιο κίνδυνο.
Όσο πιο νέος ξεκινάτε και όσο πιο συχνά χρησιμοποιείτε αυτά τα φάρμακα, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε συμπτώματα όπως ψευδαισθήσεις, αυταπάτες, ακατάλληλα συναισθήματα και προβλήματα με την καθαρή σκέψη.
Άλλοι Παράγοντες Κινδύνου για Σχιζοφρένεια
- Προβλήματα με το ανοσοποιητικό σας σύστημα, όπως φλεγμονή ή αυτοάνοση νόσο
- Λήψη φαρμάκων που αλλάζουν το μυαλό ως έφηβος
- Επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού όπως:
- Χαμηλό βάρος γέννησης
- Πρόωρος τοκετός
- Έκθεση σε τοξίνες, βακτήρια ή ιούς
- Έλλειψη οξυγόνου κατά τη γέννηση
- Ζώντας σε μια αστική περιοχή χαμηλού εισοδήματος