Τα Χριστούγεννα είναι η τέλεια εποχή για να γεμίσετε το σπίτι σας με ζεστές μυρωδιές μπαχαρικών και πορτοκαλιού. Αυτό το γιορτινό κέικ συνδυάζει αρωματικά μπαχαρικά όπως κανέλα και γαρίφαλο, με φρέσκια γεύση από πορτοκάλι. Είναι ιδανικό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ή για να συνοδεύσει τον καφέ σας δίπλα στο δέντρο.
Χριστουγεννιάτικο κέικ με μπαχαρικά και γλάσο πορτοκαλιού -Υλικά
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. ζάχαρη καστανή
- 2 κ.γ. baking powder
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο (σε σκόνη)
- 1/2 κ.γ. τζίντζερ (σε σκόνη)
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 3 αυγά
- 120 ml ηλιέλαιο
- 150 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 50 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
Για το γλάσο πορτοκαλιού:
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2-3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού (για διακόσμηση)
Προετοιμασία κέικ
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175°C και λαδώστε μια φόρμα για κέικ.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder, και τα μπαχαρικά.
- Σε ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε τα αυγά, το ηλιέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.
- Ρίξτε το μείγμα στα στερεά υλικά και ανακατέψτε απαλά.
- Προσθέστε τα καρύδια αν χρησιμοποιείτε. Μεταφέρετε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο.
Προετοιμασία γλάσου
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη άχνη με τον χυμό πορτοκαλιού μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο γλάσο. Ρυθμίστε την υφή προσθέτοντας περισσότερο χυμό ή ζάχαρη άχνη αν χρειαστεί.
Συναρμολόγηση
Αφήστε το κέικ να κρυώσει πριν απλώσετε το γλάσο. Πασπαλίστε με ξύσμα πορτοκαλιού για διακόσμηση.
Χρόνος προετοιμασίας
- Προετοιμασία: 20 λεπτά
- Ψήσιμο: 45 λεπτά
- Σύνολο: 1 ώρα και 5 λεπτά
- Θερμίδες
- Ανά μερίδα (12 μερίδες): περίπου 280 kcal
Tips
Μπορείτε να προσθέσετε αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες ή cranberries, για επιπλέον χριστουγεννιάτικη νότα.
Φροντίστε το γλάσο να έχει κρυώσει καλά πριν το σερβίρισμα, ώστε να σταθεροποιηθεί.
Για πιο πλούσια γεύση, αφήστε το κέικ να “ξεκουραστεί” για μία μέρα πριν το σερβίρετε.