Χρονιά – ρεκόρ των ετησίων εσόδων από τον κλάδο του τουρισμού προμηνύεται το 2025, ανακοίνωσε από τη Βουλή, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία προσδιόρισε το ποσό αυτό στα 22 δισ. ευρώ έναντι των 20 δισ. ευρώ του 2024, το οποίο μέχρι σήμερα είναι και το υψηλότερο νούμερο, που έχει καταγραφεί.
Η κ. Κεφαλογιάννη απέδωσε το ευοίωνο αποτέλεσμα για τον τουρισμό στη χώρα μας, στην επιτυχία της στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση λέγοντας: «Αυτή η στρατηγική αποφέρει απτά αποτελέσματα. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, προμηνύουν μια ακόμη σημαντική επιτυχία. Η αύξηση στη φετινή ταξιδιωτική κίνηση, κατά το διάστημα των πρώτων πέντε μηνών του έτους, αλλά και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, μαζί με τα αντίστοιχα έσοδα, είναι μια ακόμη εξέλιξη που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Έχουμε λοιπόν τα πρώτα αποτελέσματα της βασικής μας επιδίωξης: Να απλώσουμε την επισκεψιμότητα στον χρόνο και τον χώρο, σε όλες τις περιφέρειες της Επικράτειας και τους 12 μήνες του έτους».
Η υπουργός Τουρισμού μίλησε για το στοίχημα της κυβερνητικής πολιτικής, η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη να περάσει και να φανεί ακόμη περισσότερο στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, στο κόστος της ζωής του, το οποίο πρέπει να μειωθεί αναλογικά, δηλαδή δίκαια, για να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα που επιδιώκουμε: την ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των Ελλήνων και η πραγματική σύγκλησή του με τις πλέον αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ.
Σ’ αυτό ακριβώς το όραμα, τόνισε ότι είναι καταλύτης ο ελληνικός τουρισμός και υπογράμμισε ότι επιδίωξη είναι η τεράστια δυναμική που έχει αναπτύξει να συμβάλλει δίκαια στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας και των τοπικών κοινωνιών, η αρχιτεκτονική διοχέτευσης των πόρων να συνάδει με τις ανάγκες και τις ευκαιρίες για ανάπτυξη με επενδύσεις, υποδομές και στοχευμένη προβολη και αυτό, πάντοτε με γνώμονα τη διατήρηση της αυθεντικότητας του κάθε προορισμού, αλλά και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
«Αυτή είναι η στρατηγική που εφαρμόζουμε στο υπουργείο Τουρισμού με στόχο την ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, τη βιωσιμότητα και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των προορισμών. Μια στρατηγική, που υλοποιείται μέσα από ένα μείγμα έργων τουριστικής υποδομής με βάση τις ειδικές μορφές Τουρισμού, ψηφιοποίησης της τουριστικής προβολής, αναβάθμισης και ενίσχυσης της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, βελτίωσης της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών και νομοθετικών παρεμβάσεων που υπηρετούν τους στρατηγικούς αυτούς στόχους.
Με άλλα λόγια, υλοποιούμε μια στρατηγική που μεγιστοποιεί την ποιότητα της ταξιδιωτικής εμπειρίας και κάνει το ελληνικό τουριστικό προϊόν ισχυρά ανταγωνιστικό, ενώ ταυτοχρόνως απαντά στις σύγχρονες πιεστικές προκλήσεις που είναι οι εντεινόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, το αποτύπωμα της αύξησης της τουριστικής δραστηριότητας για τους προορισμούς, οι νέες τάσεις στην ταξιδιωτική προσφορά και ζήτηση και οι εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία», περιέγραψε η υπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι το 2025 θα είναι χρονιά – ρεκόρ για τα έσοδα από τον Τουρισμό.
Πρόσθεσε δε, ότι οι επιδόσεις αυτές δίνουν την ώθηση «να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά» και ειδικότερα ανέφερε ότι νομοθετικά διαμορφώνεται ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο για τις επενδύσεις με την απλοποίηση διαδικασιών που αφορούν στην αδειοδότηση τουριστικών υποδομών, πάντα υπό αυστηρό έλεγχο του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ειδικά ως προς το σκέλος των υποδομών, ανέφερε ότι από το 2012, που θέσαμε ως χώρα τις πρώτες βάσεις για την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων μέχρι και σήμερα, μόνο τα πεντάστερα ξενοδοχεία έχουν υπερδιπλασιατεί στην Επικράτεια και έφτασαν το 2023, τα 792.
«Σήμερα με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε επίσης όχι μόνον τους μεγάλους σταθερούς Έλληνες επενδυτές αλλά και τους μεγαλύτερους διεθνείς ξενοδοχειακούς ομίλους να επενδύουν στη χώρα μας και μάλιστα σε προορισμούς που δεν ανήκουν στις ζώνες υψηλής τουριστική ζήτησης, διευρύνοντας έτσι τον κύκλο της οικονομικής ανάπτυξης σε αυτές τις περιοχές, που βεβαίως αντανακλάται και στις ευρύτερες κοντινές περιοχές και προορισμούς» επεσήμανε η κ. Κεφαλογιάννη.
Ως προς τις περαιτέρω νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον Τουρισμό, σημείωσε ότι:
– Θεσπίστηκαν νέα τουριστικά προϊόντα με βάση τις σύγχρονες τάσεις στην ταξιδιωτική εμπειρία και δόθηκε η δυνατότητα να μπορούν να κατασκευάζονται κτήρια για τη στέγαση των εργαζομένων στα ξενοδοχειακά καταλύμματα.
– Με ειδικότερες ρυθμίσεις, αναβαθμίζεται η τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα και για πρώτη φορά θεσπίστηκε η δυνατότητα να εισέρχονται χωρίς κατατακτήριες εξετάσεις οι απόφοιτοι των ανωτέρων σχολών τουριστικής εκπαίδευσης στο τελευταίο έτος τμήματος ΑΕΙ συναφούς αντικειμένου.
– Μετά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων γίνεται ένα ακόμη βήμα: Σε λίγες μέρες, ολοκληρώνεται η διαβούλευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού, που αφορά και τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν τη διασφάλιση της ποιότητας της φιλοξενίας και της τουριστικής προσφοράς της χώρας μας. Συστήνονται για πρώτη φορά, λειτουργικές προδιαγραφές και προδιαγραφές ασφαλείας των εν λόγω ακινήτων καθώς και έλεγχος τήρησής τους. Παράλληλα, στο νέο νομοσχέδιο, εισάγονται ρυθμίσεις που συμβάλλουν στην ποιοτική και βιώσιμη ανάπτυξη του Τουρισμού στη χώρα μας. Θεσπίζεται ένα καινοτόμο, σε παγκόσμιο επίπεδο, σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων και προαιρετικά των μη κύριων τουριστικών καταλυμμάτων με βάση την περιβαλλοντική τους απόδοση.
Στο πεδίο των έργων, η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε ότι «εργαζόμαστε για την πλέον αποδοτική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και ιδίως των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Έχει ήδη δρομολογηθεί η χρηματοδότηση έργων που υποστηρίζουν τις ειδικές μορφές Τουρισμού και συγκεκριμένα:
– Για την προώθηση του ορεινού τουρισμού υλοποιούμε έργο για την αναβάθμιση σε χιονοδρομικά κέντρα και ορειβατικά καταφύγια ενώ δημιουργείται ψηφιακή πλατφόρμα για τον ορεινό τουρισμό, ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάδειξη των ορεινών περιοχών της Ελλάδας.
– Ταυτοχρόνως, για την προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού έχουν δρομολογηθεί έργα αναβάθμισης σε τουριστικούς λιμένες καθώς και ανάδειξης των υπηρεσιών κατάδυσης αναψυχής. Επιπλέον, δημιουργείται ψηφιακή πλατφόρμα για τον θαλάσσιο τουρισμό, στην οποία θα παρουσιάζεται το σύνολο των υποδομών θαλάσσιου τουρισμού της χώρας.
– Με στόχο την προώθηση του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας, υλοποιείται έργο για την αναβάθμιση υφιστάμενων και δημιουργία νέων υποδομών Ιαματικού Τουρισμού και δημιουργείται εφαρμογή που θα πληροφορεί τους ταξιδιώτες σε θέματα ευεξίας και θα αναδεικνύει τις περιοχές με τα σημεία ενδιαφέροντος.
– Για την προώθηση του Αγροτουρισμού και της Γαστρονομίας, προωθείται η ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου διασύνδεσης αγροδιατροφής, γαστρονομίας και Τουρισμού. Μια ακόμη ψηφιακή πλατφόρμα που περιλαμβάνει διαδραστικό χάρτη για την αποτύπωση αγροτουριστικών και γαστρονομικών πόρων σε όλη τη χώρα.
– Παράλληλα, δημιουργούνται νέα ψηφιακά εργαλεία που θα αναδείξουν την ποικιλομορφία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και το τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο. Με την δράση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΤ έχει δρομολογηθεί η ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος που θα αποτελέσει την εξέλιξη της πλατφόρμας του VISIT GREECE, ένα σύστημα που θα αξιοποιεί την τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης και θα παρέχει υπηρεσίες εξατομικευμένες υπηρεσίες στον χρήστη».
Τέλος, η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον του υπουργείου για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, λόγος για τον οποίο «τρέχει» και φέτος το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» με αυξημένο το ποσό διάθεσης στους δικαιούχους.