Η LAMDA Development θέτει στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού χάρτη την Αρχαία Ελλάδα


Η Ελλάδα, με την πλούσια ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της, αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την ανθρωπότητα

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της χώρας αναδεικνύουν μια πορεία που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και αποκαλύπτουν τους πολιτιστικούς «θησαυρούς» που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η στήριξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και η ανάδειξη των λιγότερο γνωστών, αλλά εξίσου σημαντικών, μουσείων της χώρας αποκτούν ιδιαίτερη αξία. Η LAMDA Development, με τη συνεχή πολιτιστική της προσφορά, συμβάλλει ενεργά στην προώθηση αυτής της κληρονομιάς μέσω της σειράς εκδόσεων «Ο Κύκλος των Μουσείων».

Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα 1896 του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, παρουσιάστηκε ο 23ος τόμος της σειράς, αφιερωμένος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας, το οποίο βρίσκεται σε μία από τις πιο ιστορικά φορτισμένες περιοχές της Αρχαίας Ελλάδας. Πρόκειται για έναν τόμο που όχι μόνο φέρνει στο προσκήνιο το σημαντικό έργο του Μουσείου, αλλά καταγράφει και τις πολιτιστικές μνήμες της Χαιρώνειας, ενός τόπου που συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία και τις μεγάλες μάχες της αρχαιότητας. Όπως δήλωσε μάλιστα, και η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην παρουσίαση του τόμου: «Ο νέος, πολυτελής δίγλωσσος τόμος, ο 23ος της σειράς, είναι αφιερωμένος σε ένα μικρό και απέριττο – από κτηριολογική σκοπιά – περιφερειακό μουσείο, συνυφασμένο, ωστόσο, με μια υψηλής ιστορικής σημασίας και συμβολισμού τοποθεσία».

8.jpg

Ο αφιερωματικός τόμος «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας»

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας το παρελθόν «ζωντανεύει»

Η Χαιρώνεια, μια μικρή αλλά εξαιρετικά σημαντική πόλη της αρχαίας Βοιωτίας, είναι γνωστή για την ιστορική της σημασία, κυρίως λόγω της καθοριστικής μάχης που έλαβε χώρα εκεί το 338 π.Χ. Ο λόγος για τη Μάχη της Χαιρώνειας, στην οποία οι δυνάμεις του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας επικράτησαν των Αθηναίων και των Θηβαίων, σηματοδοτώντας την αλλαγή στην πορεία της ελληνικής ιστορίας και την αρχή της Ελληνιστικής Εποχής. Εκτός από τη στρατηγική και πολιτική σημασία της, η Χαιρώνεια υπήρξε το κέντρο μιας περιοχής με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, που αναδεικνύεται μέσα από τα ευρήματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Χαιρώνειας.

1734009363124-337962486-1.jpg

O Λέων, περιφανές και εμβληματικό επιτύμβιο μνημείο, τοπόσημο της Χαιρώνειας, το οποίο στήθηκε από τους Θηβαίους στη βόρεια πλευρά του πολυανδρίου του Ιερού Λόχου

Στον τόμο «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας», ο οποίος είναι αφιερωμένος στο ομώνυμο Μουσείο, φιλοξενούνται σημαντικά αντικείμενα που προέρχονται από τέσσερις σημαντικές πόλεις της Βοιωτίας και της Φωκίδας: Τη Χαιρώνεια, τον Ορχομενό, τη Λεβαδειά και τη μεθοριακή φωκική πόλη Πανοπεύς. Εκθέματα όπως πήλινα αγγεία, μετάλλινα εργαλεία, νομίσματα και επιγραφές αποκαλύπτουν τον τρόπο ζωής των κατοίκων αυτών των περιοχών, καθώς και την πολιτιστική και κοινωνική τους εξέλιξη. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα αντικείμενα που σχετίζονται με τη Μάχη της Χαιρώνειας, μια από τις πιο καθοριστικές στιγμές στην ελληνική ιστορία.

3B.jpg

Ειδώλιο ιστάμενης γυναικείας μορφής με χιτώνα και αραχνοΰφαντο ιμάτιο, τέλος του 4ου – αρχές του 3ου αι. π.Χ.

Η συνεισφορά της LAMDA Development στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας

Η σειρά εκδόσεων «Ο Κύκλος των Μουσείων» αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για την ανάδειξη και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέσω αυτής της εκδοτικής πρωτοβουλίας, η LAMDA Development στηρίζει την προβολή και διάδοση των λιγότερο γνωστών, αλλά εξίσου σημαντικών, μουσείων της Ελλάδας, εστιάζοντας σε περιοχές και χώρους που ενδέχεται να μην είναι ευρέως γνωστοί στο κοινό, αλλά είναι γεμάτοι ιστορία και πολιτισμό. Ο νέος τόμος για το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας είναι ένας ακόμη «κρίκος» στην αλυσίδα αυτής της προσφοράς, αναδεικνύοντας τις πολιτιστικές αξίες της Χαιρώνειας και της ευρύτερης περιοχής.

Η LAMDA Development, μέσα από την υποστήριξη αυτών των εκδόσεων, επιθυμεί να ενισχύσει την πολιτιστική συνεισφορά και να συμβάλλει στην προστασία και ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού. Η έκδοση του τόμου και η διανομή του σε πανεπιστημιακά τμήματα, βιβλιοθήκες και αρχαιολογικές σχολές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αποτελεί άλλωστε μια στρατηγική ενίσχυσης της διεθνούς πολιτιστικής παρουσίας της χώρας μας.

Μάλιστα, στα πλαίσια της προσβασιμότητας προς όλους, ο τόμος «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας» είναι διαθέσιμος τόσο σε έντυπη όσο και σε ψηφιακή μορφή, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, μέσω της ιστοσελίδας της LAMDA Development. Αυτή η ψηφιακή διάσταση του τόμου ενισχύει την προσβασιμότητα του έργου, επιτρέποντας σε ένα ευρύτερο κοινό, από τοπικούς και διεθνείς ενδιαφερόμενους έως μελετητές και φοιτητές, να γνωρίσουν την ιστορική σημασία της Χαιρώνειας και του Μουσείου της.

11.jpg

Άποψη της αίθουσας 1896 του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας»

WWW.PANOULIS.GR

Η σειρά «Ο Κύκλος των Μουσείων», με τον αφιερωματικό τόμο για το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας, αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την κατανόηση και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτή η προσπάθεια προβάλλει την αξία του πολιτισμού από το παρελθόν μέχρι και σήμερα, προσφέροντας στους αναγνώστες του τόμου την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να εκτιμήσουν την πλούσια ιστορία της Χαιρώνειας και της Αρχαίας Ελλάδας. Με την υποστήριξη αυτών των πρωτοβουλιών, η LAMDA Development επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να στηρίξει και να προβάλλει τις αξίες του πολιτισμού για τις μελλοντικές γενιές.

O τόμος εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Ολκός, υπό την εκδοτική φροντίδα της κυρίας Ειρήνης Λούβρου. Η φωτογράφιση έγινε από τον κ. Σωκράτη Μαυρομμάτη, η μετάφραση στα αγγλικά από την κυρία Αλεξάνδρα Ντούμα και η σελιδοποίηση από την κυρία Ελίζα Κοκκίνη. Η επεξεργασία των εικόνων έγινε από τον κ. Νίκο Λαγό, η τυπογραφική διόρθωση από τον κ. Παντελή Μπουκάλα, η εκτύπωση από την εταιρεία Φωτόλιο, και η βιβλιοδεσία από τον κ. Γιώργο Ηλιόπουλο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ