Το χοιρινό (είτε φιλέτα, είτε μπριζόλες) με σος ροκφόρ είναι ένα πιάτο που συνδυάζει τη ζουμερή υφή του χοιρινού με την πλούσια, κρεμώδη γεύση του ροκφόρ. Είναι ιδανικό για ένα επίσημο δείπνο ή για μια ξεχωριστή οικογενειακή συνάντηση. Η μοναδική σάλτσα ροκφόρ δίνει ένταση στη γεύση, ενώ ο συνδυασμός μπορεί να συνοδευτεί με λαχανικά στον ατμό ή πατάτες φούρνου.
Συνταγή για χοιρινές μπριζόλες με σος ροκφόρ
Υλικά (για 4 άτομα)
- 800 γρ. χοιρινό φιλέτο (ή μπριζόλες)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. βούτυρο
- 150 γρ. ροκφόρ
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 50 ml λευκό κρασί
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
Εκτέλεση
- Προετοιμασία χοιρινού
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε ένα τηγάνι. Αλατοπιπερώστε το χοιρινό και σοτάρετε σε μέτρια-υψηλή φωτιά για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει. Αφαιρέστε το από το τηγάνι και κρατήστε το ζεστό. - Προετοιμασία της σάλτσας ροκφόρ
Στο ίδιο τηγάνι, σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Σβήστε με το λευκό κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί για 1-2 λεπτά. Προσθέστε το ροκφόρ θρυμματισμένο και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει. - Ολοκλήρωση της σάλτσας
Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα (3-4 λεπτά). Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι ή πιπέρι αν χρειάζεται. - Σερβίρισμα
Επιστρέψτε το χοιρινό στο τηγάνι με τη σάλτσα και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά για να απορροφήσει τις γεύσεις. Σερβίρετε ζεστό με συνοδευτικά της επιλογής σας.
Διατροφική ανάλυση (ανά μερίδα)
- Θερμίδες: 480 kcal
- Πρωτεΐνη: 32 γρ.
- Λίπος: 35 γρ.
- Υδατάνθρακες: 4 γρ.
Χρόνος παρασκευής
- Προετοιμασία: 10 λεπτά
- Μαγείρεμα: 20 λεπτά
- Συνολικά: 30 λεπτά