Αρκάς: Οι ψευδές ευχές του μικρού Σπύρου στους εορτάζοντες


Ο αγαπημένος μας δημιουργός Αρκάς επέλεξε να μας ευχηθεί με τον μικρό Σπύρο, το διάσημο συμμαθητή του Θανασάκη. Με το χαρακτηριστικό του χιούμορ και τη μοναδική του ματιά, ο Αρκάς τιμά τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα, που γιορτάζεται σήμερα, συνδυάζοντας το εορταστικό πνεύμα με την κωμική του δεινότητα.

Στο νέο σκίτσο, ο μικρός Σπύρος, με το χαριτωμένο του λεκτικό ιδίωμα που δυσκολεύεται να προφέρει σωστά κάποια σύμφωνα, εύχεται στους εορτάζοντες:
«Σφύρο και Σφυριδούλες, χρόνια μας πολλά!»

Το σκίτσο, όπως πάντα, καταφέρνει να μας διασκεδάσει, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνει τον απλό, καθημερινό χαρακτήρα του μικρού Σπύρου, κάνοντάς μας να νιώθουμε μια οικεία σύνδεση με τη στιγμή.

Η ιστορία του Αγίου Σπυρίδωνα

Ο Άγιος Σπυρίδωνας, προστάτης των φτωχών και υπερασπιστής των αδυνάτων, είναι μια από τις πιο αγαπητές μορφές της Ορθοδοξίας. Γεννημένος σε φτωχική οικογένεια, αφιέρωσε τη ζωή του στην προσφορά και τη βοήθεια προς τους συνανθρώπους του. Οι πράξεις του, γεμάτες ταπεινότητα και αγάπη, αλλά και τα θαύματά του, τον κατέστησαν «Θαυματουργό» στα μάτια των πιστών.

Ένα από τα πιο γνωστά περιστατικά είναι η μετατροπή ενός φιδιού σε χρυσό για να βοηθήσει έναν φτωχό άνθρωπο να εξοφλήσει το χρέος του. Επιπλέον, οι λαϊκές παραδόσεις αναφέρουν ότι ο Άγιος επενέβη κατά τη διάρκεια μιας ξηρασίας, προσευχόμενος για βροχή, και σε μια πλημμύρα, σταματώντας τα νερά για να σωθούν οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους.

Ο Άγιος της Κέρκυρας

Στην Κέρκυρα, ο Άγιος Σπυρίδωνας κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των κατοίκων, καθώς θεωρείται ο προστάτης του νησιού. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν η πανούκλα έπληξε το νησί το 1816, ο Άγιος εμφανίστηκε ως ένας «καλογεράκος με σκούφια», κυνηγώντας την αρρώστια και σώζοντας τον λαό από την καταστροφή.

Η παρουσία του είναι αισθητή σε κάθε πτυχή της ζωής του νησιού, με πλήθος πιστών να επισκέπτονται τον ναό του για να ζητήσουν τη βοήθειά του.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ