Ψαρονέφρι με δαμάσκηνα – Το ιδανικό πιάτο για τα Χριστούγεννα


Το ψαρονέφρι με δαμάσκηνα είναι ένα εντυπωσιακό και γευστικό πιάτο που μπορεί να κλέψει την παράσταση στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας. Η γλυκύτητα των δαμάσκηνων συνδυάζεται υπέροχα με την τρυφερή υφή του χοιρινού κρέατος, δημιουργώντας μια ισορροπημένη και ευχάριστη γεύση.

Πώς να διαλέξετε το σωστό κρέας

Επιλέξτε φρέσκο ψαρονέφρι από τον κρεοπώλη σας, ελέγχοντας το χρώμα και την υφή του. Το ιδανικό ψαρονέφρι πρέπει να είναι ροζ, τρυφερό, και χωρίς πολλά λίπη. Προτιμήστε το νωπό για καλύτερη γεύση.

Ψαρονέφρι με δαμάσκηνα – Συνταγή

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 2 ψαρονέφρια (περίπου 500-600 γρ.)
  • 150 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1/2 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία του κρέατος: Αλατοπιπερώστε τα ψαρονέφρια και σοτάρετέ τα σε μεγάλο τηγάνι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Αφαιρέστε τα και αφήστε τα στην άκρη.
  2. Η σάλτσα: Στο ίδιο τηγάνι, προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Σβήστε με το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  3. Συνδυασμός: Προσθέστε τα δαμάσκηνα, τη μουστάρδα, το μέλι και το ζωμό. Ανακατέψτε καλά και αφήστε να σιγοβράσει για 5-7 λεπτά.
  4. Ψήσιμο: Βάλτε τα ψαρονέφρια πίσω στο τηγάνι, καλύψτε με καπάκι και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  5. Σερβίρισμα: Κόψτε το ψαρονέφρι σε φέτες, περιχύστε με τη σάλτσα και γαρνίρετε με φρέσκο θυμάρι. Συνοδεύστε με πουρέ πατάτας ή ρύζι μπασμάτι.

Διατροφική ανάλυση (ανά μερίδα)

  • Θερμίδες: ~380 kcal
  • Πρωτεΐνες: 34 γρ.
  • Υδατάνθρακες: 20 γρ.
  • Λίπη: 15 γρ.

Χρόνος προετοιμασίας και μαγειρέματος

  • Προετοιμασία: 15 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 40 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος: ~55 λεπτά


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ