Η πρόταση του Αλέξη Χαρίτση να στείλει επιστολή στα υπόλοιπα κόμματα για κοινό υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ταράζει τα νερά – Τι στάση θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ;
Η επιλογή του προσώπου από την πλευρά της Νέας Αριστεράς, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, ανακατεύει την τράπουλα στην αντιπολίτευση, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι τα υπόλοιπα κόμματα θα θέλουν να ακολουθήσουν αυτή την πρόταση. Ειδικά το ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται ουσιαστικά στην αξιωματική αντιπολίτευση. Θα στοιχηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης πίσω από τη Νέα Αριστερά τα ποσοστά της οποίας κινούνται ακόμα και κάτω από το 3%; Δύσκολο. «Η συζήτηση είναι πρόωρη, δεν χρειάζονται βεβιασμένες κινήσεις και το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί θεσμικά στον σωστό χρόνο» σημειώνουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σχετικά με το ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, σημειώνοντας, παράλληλα, πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, σε εύλογο χρόνο.
Το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να έχει ρόλο ρυθμιστικού παράγοντα και να εκμεταλλευθεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να μπορέσει να προβάλει την αντιπολιτευτική του δυναμική. Δεν θα αφήσει τις πρωτοβουλίες των κινήσεων στον Αλέξη Χαρίτση και στα άλλα κόμματα.
Στάση αναμονής τηρεί και η Κουμουνδούρου. «Δεν είμαστε αρνητικοί στον διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, αλλά όλα πρέπει να γίνουν στην κατάλληλη ώρα», σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου σχετικά με την πρόταση Χαρίτση για συνάντηση των επικεφαλής ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας περί κοινής στάσης γύρω από το ζήτημα της προεδρικής εκλογής.
Στην Χαριλάου Τρικούπη πάντως τα ονόματα που ακούγονται ότι μπορούν να στριμώξουν τη ΝΔ είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Στουρνάρας. Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμα κι αν εκτιμά κάποιον από τους τρεις είναι πολύ δύσκολο να δεχθεί μια τέτοια πρόταση ζυγίζοντας προφανώς τη δυσαρέσκεια της κοινοβουλευτικής του ομάδας που επιθυμεί δεξιόστροφη επιλογή. Με την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού να αναμένεται την Κυριακή, τα σενάρια για την επιλογή του επόμενου ή της επόμενης Προέδρου της Δημοκρατίας μπαίνουν πλέον και επίσημα στο παιχνίδι. Αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να στηρίξει είτε την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου (εξόχως δύσκολο) είτε να προτείνει κάποιο πρόσωπο από την αντίθετη πολιτική πλευρά, και αν αυτή η πρόταση συγκεντρώσει τη στήριξη τουλάχιστον 200 βουλευτών από την αντιπολίτευση, η διαδικασία μπορεί να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιανουαρίου. Στην περίπτωση που δεν βρεθεί αυτή η ευρεία πλειοψηφία, το χρονοδιάγραμμα περιπλέκεται. Η διαδικασία θα συνεχιστεί με νέα ψηφοφορία δύο εβδομάδες μετά, και αν ούτε τότε συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 180 ψήφοι, θα επαναληφθεί άλλη μία φορά μετά από μία ακόμη εβδομάδα. Η τελική διορία για την εκλογή του/της νέου/νέας Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η 28η Φεβρουαρίου. Όλα δείχνουν ότι οι πολιτικοί υπολογισμοί και οι ζυμώσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες έχουν ξεκινήσει και σύντομα θα δώσουν αποτελέσματα.