Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης παραχώρησε συνέντευξη στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Καθρέφτης».
Συγκεκριμένα, αναφορικά με την τρέχουσα επικαιρότητα, ερωτηθείς για την υπόθεση του αστυνομικού που υπηρετούσε στη Βουλή μέχρι πριν λίγες μέρες και διώκεται για αποτρόπαια αδικήματα, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε τα εξής.
«Εχθές έγινε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση στη Βουλή και αποκαλύφθηκε πώς έφτασε εκεί. Είναι παράλογο να ταυτίζουμε έναν επίορκο, έναν εγκληματία με έναν πολιτικό χώρο. Εκεί έχεις έναν φρούραρχο, ο φρούραρχος της Βουλής. Ο πρόεδρος της Βουλής που να ξέρει; Λοιπόν, ο άνθρωπος αυτός πήγε στη Βουλή στις αρχές του 2019 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή η κυρία Κωνσταντοπούλου ξεσήκωσε φασαρία χθες εκεί πέρα και κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι ο κύριος Τασούλας, πώς τον έχεις αυτόν εδώ και δεν τον είδες, τι αποδείχτηκε; Ότι αυτός είχε πάει εκεί από τον φρούραρχο που διόρισε η κυρία Κωνσταντοπούλου ως πρόεδρος της Βουλής. Αλλά τι θα πούμε τώρα; Ότι έχει ευθύνη εκείνος ο φρούραρχος ή ο άλλος φρούραρχος ή η κυρία Κωνσταντοπούλου για ένα εγκληματικό στοιχείο το οποίο παρεισέφρησε εκεί; Η αλήθεια είναι ότι θέλει πάντα μεγάλη προσοχή όταν πρόκειται για τον έλεγχο ανθρώπων που έχουν μια συγκεκριμένη αποστολή».
«Η αστυνομία έχει 50.000 γυναίκες και άνδρες, οι οποίοι δίνουν καθημερινές μάχες με κίνδυνο της ζωής τους σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Τώρα τι θα πούμε δηλαδή; Ότι το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό έχει τόσο μεγάλες επιτυχίες στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και στην προστασία της κοινωνίας, ότι αυτό το σώμα πάσχει συνολικά; Ότι είναι σάπιο συνολικά; Δεν είναι. Στους 50.000 ανθρώπους κάποια τέτοια περιστατικά, εν πάση περιπτώσει, είναι πάρα πολύ δυσάρεστα, δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει, αλλά μέσα στη διαδικασία κάποιος δεν έχει κάνει καλά τη δουλειά του εκεί, όσον αφορά τον έλεγχο. Άλλο αυτό και πρέπει να επιβληθεί ό,τι είναι να επιβληθεί και άλλο με την ευκαιρία ενός επίορκου να πούμε τώρα ότι θα αμαυρωθεί η εικόνα μιας αστυνομίας που μοχθεί καθημερινά με συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες για να είμαστε εμείς ασφαλείς» συμπλήρωσε ο κ. Φλωρίδης.
Όσο αφορά στο ζήτημα της χρονοβόρας απονομής της δικαιοσύνης και των αλλαγών που θα βελτιώσουν τους χρόνους αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με το ποινικό σύστημα σε συνάρτηση με την έξαρση της βίας, ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής, ο υπουργός επισήμανε καταρχήν ότι ο τομέας της Δικαιοσύνης χρειαζόταν να κάνει μεγάλα βήματα.
«Δεν είναι τυχαίο ότι τα βασικά νομοθετήματα τα οποία τέθηκαν σε ισχύ πια, αυτής της περιόδου, αυτού του πρώτου χρόνου και λίγο παραπάνω, είναι νομοθετήματα που εκκρεμούσαν έναν αιώνα, ίσως και παραπάνω. Η μεγάλη μεγάλη αλλαγή, που είναι ο περίφημος δικαστικός χάρτης, δηλαδή η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, η κατάργηση Ειρηνοδικείων και Ειρηνοδικών που θα συμβάλει σημαντικά στην επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης και εξορθολόγησε και τον πραγματικό δικαστικό χάρτη στη χώρα εκκρεμούσε από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου, από το 1911.
(…) Λοιπόν, ψηφίστηκε ο νόμος την περασμένη άνοιξη και ξεκίνησε η εφαρμογή του από τις 16 Σεπτεμβρίου και εξελίσσεται πάρα πολύ καλά. (…) Υπάρχουν περίπου 1.000 δικαστές στον βαθμό του ειρηνοδίκη. Αυτοί τώρα εντάσσονται με ειδική επετηρίδα στη διαδικασία των Πρωτοδικών. Άρα λοιπόν στο πρώτο επίπεδο δικαιοδοσίας, που παρατηρούνται και μεγάλες καθυστερήσεις, έχουμε 1.000 δικαστές επιπλέον πια και μια καλύτερη κατανομή της ύλης στον πρώτο βαθμό. Αυτό ήδη σιγά σιγά αποδίδει, αλλά από την ερχόμενη άνοιξη που θα έχει τελειώσει και η επιμόρφωση των Ειρηνοδικείων θα αρχίσει να φαίνεται το αποτέλεσμα. (…) Έγινε λοιπόν αυτό, παρά το γεγονός ότι κάποιοι προφήτευαν ότι δεν θα καταφέρει να γίνει, υλοποιείται και πάνω σε αυτό τώρα θα πατήσουν και οι άλλες μεγάλες αλλαγές. Δηλαδή, το Φεβρουάριο πιθανότατα θα έρθει στη Βουλή να ψηφίσουμε τη νέα πολιτική δικονομία. Η πολιτική δικονομία είναι ο τρόπος με τον οποίο δικάζουν τα δικαστήρια, οι προθεσμίες και όλα αυτά. Ο τρόπος που οργανώνεται η δίκη δηλαδή. Και εκεί επιχειρούμε μια μεγάλη τομή, έτσι ώστε από τις 1500 περίπου μέρες που σήμερα χρειάζονται στην Ελλάδα κατά μέσο όρο για να πάρεις μια τελεσίδικη απόφαση, να φτάσουμε στις 630 και αυτό θα είναι μια πάρα πολύ μεγάλη μεταβολή. (…) Ο άλλος νόμος που ψηφίστηκε και εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο και αυτός είναι η αλλαγή της δικονομίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας που το ίδιο το δικαστήριο το θέλησε. Αυτό γίνεται 95 χρόνια μετά από την ίδρυσή του. Αλλάζει τον τρόπο που το δικαστήριο θα δικάζει πια και ξεκίνησε να δικάζει με το νέο τρόπο. Αυτό θα επιταχύνει πάρα πολύ και τον χρόνο αλλά και θα ενισχύσει και την ποιότητα των αποφάσεων του δικαστηρίου αυτού. Και το κορυφαίο παράδειγμα μιας μακροχρόνιας αναμονής είναι η ίδρυση και η λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας 186 χρόνια μετά από τότε που το 1836 την ίδρυσε ο βασιλιάς Όθωνας. Και δεν καταφέραμε να τη φτιάξουμε τότε, τη φτιάξαμε τώρα και ήδη η δικαστική αστυνομία είναι στα δικαστήρια» ανέφερε αρχικά ο κ. Φλωρίδης.
«Σε αυτή την περίοδο, ψηφίσαμε και τους νέους ποινικούς κώδικες. Ισχύουν από τον Μάιο του 2024, επιχειρώντας να επανατοποθετήσουμε αυτό το μεγάλο ζήτημα της ανομίας στην Ελλάδα και της αίσθησης της ατιμωρησίας που υπάρχει, κάτι που συσσωρεύτηκε επί πάρα πολλές δεκαετίες, οδήγησε στο να μην έχουν καμία αξία οι υπάρχοντες νόμοι και αυτό το πράγμα το επανατοποθετήσαμε. Τώρα τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο καθαρά. Σημαίνει ότι, εάν κάνεις οποιαδήποτε παράβαση, μια τιμωρία θα υπάρξει οπωσδήποτε ανάλογη με την παράβαση που έχεις κάνει. Να τη γλιτώσεις αν κριθεί ένοχος, αποκλείεται. Άρα λοιπόν αυτό σιγά σιγά θα εκπαιδεύσει και τους υποψήφιους ή τους σκεπτόμενους να παρανομούν ότι θα πρέπει να το σκεφτούν πάρα πολύ γιατί μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις δύσκολες. Μία από αυτές θα είναι να οδηγηθούν στη φυλακή» συμπλήρωσε ο υπουργός.
«Οι καταδίκες σε βαριές ποινές φυλάκισης, όχι κάθειρξης, δεν οδηγούσαν πουθενά. Η απόφαση του πρωθυπουργού, όπως τις συζητήσαμε πριν τους κώδικες, ήταν ότι πρέπει να δούμε πια και προς την πλευρά των θυμάτων. Αρκετά. Εντάξει, το κράτος δικαίου επιβάλλει να προστατεύεις τα δικαιώματα του κατηγορουμένου, ο οποίος θεωρείται αθώος μέχρι να υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη κτλ. Αυτά δεν τα πειράζουμε. Όμως δεν μπορεί να μην στρέφεις το βλέμμα σου σε μια κοινωνία που υποφέρει από ένα έγκλημα καθημερινό, το οποίο την τσακίζει και αυτοί που το διαπράττουν δεν παθαίνουν τίποτα. Αυτό λοιπόν αλλάξαμε» τόνισε ο κ. Φλωρίδης.
Ο υπουργός επισήμανε ότι στις δίκες που γίνονται αυτό τον καιρό επιβάλλονται οι ποινές που προέβλεπαν εκείνοι οι νόμοι που ίσχυαν όταν διεπράχθησαν τα εγκλήματα και αυτό δίνει την λανθασμένη εντύπωση και προκαλώντας αντίστοιχα σφοδρές αντιδράσεις από τους πολίτες όπως φαίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στο πονικό σύστημα.
«Εκδικάζονται με τους παλιούς νόμους, τους οποίους θα τους πληρώνουμε ακριβά και ειδικά τους ποινικούς κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ που τους ψήφισε ο κύριος Τσίπρας μια μέρα πριν κλείσει τη Βουλή το 2019, που ήταν κατ’ εμένα κάτι που διέλυσε τελείως το ποινικό μας σύστημα αλλά ό, τι έχει γίνει είτε πριν είτε λίγο μετά, δικάζεται με εκείνους τους νόμους γιατί οι βασικές διατάξεις λένε ότι αν έχει μεσολαβήσει ένας επιεικής νόμος μέχρι να δικαστεί, τότε εφαρμόζεται εκείνος. Άρα εμείς αυτό το οποίο κάναμε είναι ότι τώρα δημιουργήσαμε ένα καινούργιο τελείως ποινικό σύστημα, όπου επαναλαμβάνω το βλέμμα είναι προς τη μεριά των θυμάτων. Να πω ένα παράδειγμα που το λέω συχνά. Περνούσες με κόκκινο, σκότωνες έναν άνθρωπο, οι επιπτώσεις ήταν έως ασήμαντες. Τώρα, αν το διαπράξεις αυτό είναι κακούργημα. Αν κηρυχθείς ένοχος, θα πας φυλακή, δεν υπάρχει περίπτωση να τη γλιτώσεις. Ή τραυμάτιζες σοβαρά έναν άνθρωπο και τον καθιστούσες ανάπηρο για όλη του τη ζωή. Δεν πάθαινες κάτι πριν, όσον αφορά τις ποινές που προέβλεπε ο Ποινικός Κώδικας, τώρα θα πας φυλακή αν κριθείς ένοχος» εξήγησε ο κ. Φλωρίδης.
«Δείτε λίγο επίσης όλες αυτές τις ισχυρές διατάξεις που κάναμε για την ενδοοικογενειακή βία και αυτές οι διατάξεις ισχύουν από την 1η Μαΐου. Βιώσαμε περιστατικά όπου στην προηγούμενη περίοδο απλώς μπορεί να απασχολούσαν λίγο τη δημοσιότητα. Ποινικές επιπτώσεις δεν είχαν. Εμείς βάλαμε μια διάταξη η οποία λέει ότι όταν ο γιατρός, ο νοσηλευτής, ο ψυχολόγος, ο κοινωνιολόγος τώρα προσθέσαμε τους φυσιοθεραπευτές, ο φαρμακοποιός έχει μπροστά του ένα τέτοιο περιστατικό, πρώτον, έχει υποχρέωση να το αναφέρει, αλλά δεύτερο, εφόσον το αναφέρει, είναι απολύτως προστατευμένος από το νόμο, από οποιαδήποτε καταγγελία σε βάρος του. Γιατί οι περιπτώσεις που απασχόλησαν τελευταία τη δημοσιότητα και ήρθαν στο φως επειδή οι γιατροί, προστατευμένοι πια από το νέο νομοθετικό πλαίσιο, τις κατήγγειλαν, πιστέψτε με ότι αν δεν υπήρχε αυτή η προστατευτική διάταξη και ο γιατρός κατήγγειλε, με χειροπέδες θα ήταν ο γιατρός, γιατί ο θύτης θα εκβίαζε το θύμα να πει ότι ο γιατρός λέει ψέματα και ο γιατρός θα ήταν με χειροπέδες. Αυτή η προστατευτική διάταξη είναι που δίνει τη δυνατότητα τα περιστατικά αυτά, πια να εμφανίζονται. Δεύτερον, το γεγονός ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Αστυνομία έχει οργανωθεί πάρα πολύ καλά πια. Έχουν γίνει 63 υπηρεσίες με εκπαιδευμένους αξιωματικούς αστυνομικούς να δέχονται να υποδέχονται σωστά τις περιπτώσεις αυτών των καταγγελιών και να ξέρουν τι θα κάνουν μαζί με όλες τις διατάξεις για την ενδοοικογενειακή βία, στην πραγματικότητα θωρακίζουν την κοινωνία και τη χώρα για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Αλλά είναι προφανές ότι δεν μπορείς να το ξεριζώσεις με την έννοια, ας πούμε, των δολοφονιών των γυναικών, τελείως. Γιατί ένας δολοφόνος, ένας που έχει σκεφτεί να δολοφονήσει έναν άνθρωπο και δεν μιλώ για τους επαγγελματίες που παίρνουν μέτρα προφύλαξης και κρύβονται, αλλά μιλώ για έναν καθημερινό άνθρωπο που σκοτώνει αυτόν τον οποίο ζει μαζί του, τη γυναίκα κατά κανόνα, αυτός έχει ξεγράψει τον εαυτό του νωρίτερα. Τον έχει ξεγράψει τον εαυτό του. Όταν σκοτώσεις έναν άνθρωπο και παραδίδεσαι στην αστυνομία, τον εαυτό σου τον έχεις ξεγράψει. Θα φας ισόβια. Άρα, είναι οι περιπτώσεις εκείνες που δύσκολα αντιμετωπίζονται, θέλουμε πάρα πολύ δουλειά σε άλλα επίπεδα εδώ. Αλλά μια πολιτεία οφείλει να προστατεύει την κοινωνία, ενισχύοντας όσο γίνεται περισσότερο το νομικό της οπλοστάσιο και οργανώνοντας εκείνες τις δομές οι οποίες μπορούν να βοηθούν τα θύματα, είτε η αστυνομία, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στα σχολεία. Ας πούμε, αυτή η διάταξη που βάλαμε για να προστατεύονται όσοι καταγγέλλουν τα φαινόμενα βίας, αφορά και τους καθηγητές και τους δασκάλους και τους εργαζόμενους στα σχολεία, που σημαίνει ότι ένας δάσκαλος αν κατήγγειλε κάτι πριν, κινδύνευε, τώρα ξέρει ότι αν το καταγγείλει, ο νόμος τον προστατεύει. Και όλοι αυτοί που πηγαίνουν και ασκούν πράξεις βίας στα σχολεία ξέρουν πολύ καλά ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ σκληρές ποινές» συνέχισε ο υπουργός.
«Είμαστε σε μια περίοδο τέτοια όπου η χώρα και η κοινωνία θωρακίζονται. Θέλουμε πάρα πολύ δουλειά στο να μπορέσουν οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν όσο γίνεται περισσότερο ότι η βία όχι μόνο δεν οδηγεί πουθενά, οδηγεί σε πάρα πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα, τα οποία πλήττουν άλλους ανθρώπους, αλλά τώρα πια αυτός ο θύτης που νόμιζε ότι είναι άτρωτος, τώρα και αυτός θα κινδυνεύει να πάει φυλακή και να υποστεί συνέπειες πάρα πολύ σοβαρές. Αυτά κάνουμε τώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης.