Κάλυψη του 80% των εργαζομένων από ΣΣΕ και διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για τον κατώτατο μισθό ζητά το ΠΑΣΟΚ
Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη με αιχμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
Στην πρώτη του κοινοβουλευτική ομιλία με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ και μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε σε πρώτο πλάνο την ανάγκη να καλυφθεί τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ο κατώτατος μισθός να μην καθορίζεται απλώς από έναν αλγόριθμό, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, αλλά να αποφασίζεται ύστερα από οργανωμένο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.
«Οι συνθήκες είναι ώριμες για να επιστρέψουμε στις ΣΣΕ. Ο καθορισμός του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να γίνεται λίγο πριν τις εκλογές, ούτε αυτοματοποιημένα από έναν αλγόριθμο. Ο μόνος δρόμος είναι η θέσπιση ΣΣΕ. Προϋπόθεση ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων», τόνισε εισαγωγικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι δεν ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία στο νομοσχέδιο, όπως ισχυρίζεται η ίδια. «Η κοινοτική οδηγία είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου στον οποίο πρωτοστάτησαν οι σοσιαλιστές. Προβλέπει την ενίσχυση της προστασίας εργασιακών δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιο δεν ενσωματώνει το πνεύμα της οδηγίας, αφού βάζει μόνο έναν αλγόριθμο να αποφασίζει και υποβαθμίζει τον κοινωνικό διάλογο», ανέφερε συγκεκριμένα. Τόνισε μάλιστα ότι αν ο συγκεκριμένος νόμος είχε ψηφιστεί πριν δύο χρόνια, τότε σήμερα ο κατώτατος μισθός θα ήταν ακόμη χαμηλότερος.
«Να καλύψουμε το 80% των εργαζομένων με ΣΣΕ. Είναι ώριμες οι συνθήκες για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα προστατέψει τους πολίτες και θα βάλουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, επαναφέροντας μάλιστα το αίτημα για άμεση επαναφορά της υποχρεωτικής διαιτησίας για την επίλυση εργασιακών διαφορών.
«Η κυβέρνηση είναι τροχονόμος της ασυδοσίας των τραπεζών»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε εκτενή αναφορά κατά την ομιλία του και στο ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών κάνοντας λόγο για «αμηχανία της κυβέρνησης» μπροστά στις πρωτοβουλίες που λαμβάνει το κόμμα του τον τελευταίο καιρό. «Μας αποκαλείτε πράσινο σύριζα, βλέπετε τις ανισότητες βλέπετε ότι έχουμε δίκιο και απαντάτε με φτηνά επικοινωνιακά τερτίπια», είπε.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι μετά την άρνηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση διαρρέει ότι θα πάρει πρωτοβουλίες για τα ζητήματα των χαμηλών επιτοκίων καταθέσεων, αλλά και για τις προμήθειες και τις υπερχρεώσεις των τραπεζών, ισχυριζόμενος ότι οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται λόγω της πίεσης που ασκήθηκε μέσα από την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ. «Τώρα ξυπνήσατε;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.
«Η κυβέρνηση έχει γίνει τροχονόμος της ασυδοσίας των τραπεζών. Δε θέλετε να συγκρουστείτε. Από αυτή τη μάχη απέναντι στην ασυδοσία των τραπεζών και άλλων ισχυρών, δεν θα υποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Ξανασκεφτείτε το!»
Καταληκτικά ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τις τράπεζες, αλλά και για τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού. «Να τα ξανασκεφτείτε Και τον ΦΠΑ και τη φορολόγηση των τραπεζών και περιμένω από τον ΠΘ όπως με διαβεβαίωσε χθες όταν φέρουμε τον νόμο για την Εθνικη Επιτροπή καταναλωτών, να είστε στη σωστή πλευρά με τους πολίτες και όχι με τα ολιγοπώλια», είπε συγκεκριμένα.
«Σταματήστε να απορρίπτετε με άλογο τρόπο τις ανάγκες της κοινωνίας. Ο κόσμος θα σας γυρίσει την πλάτη όπως ήδη συμβαίνει. Χρειάζεται ενσυναίσθηση κοντά στον λαό και όχι από έδρας μαθήματα για το τι είναι λαϊκισμός», τόνισε.
«Μη χειροκροτάτε δυνατά γιατί τρομάζετε τις αγορές»
Στη σύντομη δευτερολογία του ο Νίκος Ανδρουλάκης, ειρωνεύτηκε αιχμηρά τους βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι νωρίτερα είχαν επιδοθεί σε δυνατά χειροκροτήματα κατά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Μη χειροκροτάτε δυνατά γιατί τρομάζετε τις αγορές και τους επενδυτές», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ο αλγόριθμος για τον κατώτατο μισθό θα πρέπει να έχει συμβουλευτικό ρόλο. «Ο αλγόριθμος να υπάρχει αλλά να είναι εισηγητικός και να περιλαμβάνει και τα τέσσερα κριτήρια που ορίζει η ευρωπαϊκή οδηγία. Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να γίνονται συλλογικές διαπραγματεύσεις», ανέφερε.