Η Ελλάδα προχώρησε στη συγκρότηση Ειδικού Εκστρατευτικού Σώματος με την ονομασία «Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδος (ΕΚΣΕ)» το οποίο περιελάμβανε δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και της Αεροπορίας με προορισμό τη Νότια Κορέα
Ήταν 25 Ιουνίου του 1950, όταν η Νότια Κορέα δέχτηκε αιφνιδιαστική εισβολή από τις δυνάμεις της Βόρειας Κορέας, με αποτέλεσμα την κατάληψη της Σεούλ μέσα σε τέσσερις μέρες. Η αρχική δύναμη των Βορειοκορεατών ήταν 10 Μεραρχίες, με περίπου 240 άρματα Τ-34 και 1.400 πυροβόλα.
Η επίθεση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αποφάσισε στις 29 Ιουνίου 1950, την ένοπλη επέμβαση της Διεθνούς Δυνάμεως ώστε να αποκατασταθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή. Όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, πλην της Ρωσίας και των χωρών μελών του πρώην Σοβιετικού Μπλόκ δέχθηκαν την παραπάνω πρόσκληση.
Ανάμεσα στις χώρες που ανταποκρίθηκαν ήταν και η Ελλάδα ως μέλος του ΟΗΕ. Η χώρα μας προχώρησε στη συγκρότηση Ειδικού Εκστρατευτικού Σώματος με την ονομασία «Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδος (ΕΚΣΕ)» το οποίο περιελάμβανε δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και της Αεροπορίας.
Οργάνωση του ΕΚΣΕ και η αποστολή στην Κορέα
Αρχικά καθορίσθηκε ο Στρατός Ξηράς να αποστείλει στην Κορέα Εκστρατευτικό Σώμα επιπέδου συνθέσεως Ταξιαρχίας και δυνάμεως 3.500 ανδρών περίπου. Τη βάση του Εκστρατευτικού Σώματος αποτέλεσε τμήμα της 42ης Ταξιαρχίας της IX ΜΠ, που εκπαιδευόταν τότε στη Κοζάνη. Διοικητής του ορίστηκε ο Ταξίαρχος Γκίκας Σόλων.
Έπειτα όμως από επανεκτίμηση της στρατιωτικής καταστάσεως από το Αρχηγείο των Ενωμένων Εθνών στην Άπω Ανατολή, αποφασίστηκε ο περιορισμός της δυνάμεως του ΕΚΣΕ σε 1.000 άνδρες. Έτσι, συγκροτήθηκαν η Διοίκηση με το Επιτελείο του Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδας με επικεφαλής τον συνταγματάρχη (ΠΖ) Δασκαλόπουλο Ιωάννη, ενώ Διοικητής του Τάγματος ορίσθηκε ο αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Αρμπουζής Διονύσιος.
Το Τάγμα περιελάμβανε:
- Ομάδα Διοικήσεως
- 1 Λόχο Διοικήσεως
- 3 Λόχους τυφεκιοφόρων
- 1 Διμοιρία όλμων 81 χιλ.
- 1 Διμοιρία πολυβόλων 0,30 χιλ.
- 1 Διμοιρία Διαβιβάσεων
- 1 Διμοιρία Σκαπανέων
- 1 Διμοιρία Τραυματιοφορέων
- 1 Διμοιρία Διαχειρίσεως
- Συνεργείο Επισκευών
- Τμήμα Ενισχύσεων
Απώλειες
Συνολικά στην επιχείρηση της Κορέας έλαβαν μέρος 10.255 άνδρες (669 αξιωματικοί και 9.586 οπλίτες). Οι απώλειες για τους Έλληνες ανήλθαν στους 186 νεκρούς, από τους οποίους 12 ήταν της Πολεμικής Αεροπορίας και 577 τραυματίες (αξ/κούς και οπλίτες). Επίσης, απωλέσθησαν τέσσερα αεροσκάφη τύπου C- 47 Dakota.
*Με πληροφορίες από Θέματα Στρατιωτικής Ιστορίας