Μπανάνες, βρώμη και γιαούρτι αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη σε παιδιά με γενετική προδιάθεση


Μια πρόσφατη φινλανδική μελέτη ανέδειξε πιθανές συνδέσεις μεταξύ συγκεκριμένων διατροφικών επιλογών και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά με γενετική προδιάθεση.

Αυξημένος κίνδυνος με κατανάλωση μπανάνας, βρώμης και γιαουρτιού

Η έρευνα, που διεξήχθη από τη Σούβι Βίρτανεν και την ομάδα της στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Ευημερίας, παρακολούθησε 5.674 παιδιά από τη γέννησή τους έως την ηλικία των έξι ετών. Όλα τα παιδιά είχαν γονιδιακή προδιάθεση για διαβήτη τύπου 1. Από αυτά, 94 εμφάνισαν τη νόσο μέχρι τα έξι τους χρόνια, ενώ 206 ανέπτυξαν αυτοανοσία παγκρεατικών νησίδων, αυξάνοντας τον κίνδυνο μελλοντικής νόσησης. Η ανάλυση 34 διαφορετικών ομάδων τροφίμων έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων όπως οι μπανάνες, καθώς και προϊόντων βρώμης και σίκαλης, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1.

Προστατευτική δράση από μούρα και πράσινα λαχανικά

Αντίθετα, η κατανάλωση φρούτων όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα μύρτιλα και τα φραγκοστάφυλλα, καθώς και πράσινων λαχανικών όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Η επικεφαλής της μελέτης υποθέτει ότι τα ίχνη φυτοφαρμάκων σε ορισμένα φρούτα ενδέχεται να εξηγούν αυτές τις διαφορές στον κίνδυνο.

Σύγχυση στους γονείς και ανάγκη για περαιτέρω έρευνα

Τα ευρήματα αυτά προκαλούν προβληματισμό, καθώς πολλές από τις τροφές που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θεωρούνται μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Η Βίρτανεν τονίζει ότι είναι πρόωρο να γίνουν διατροφικές συστάσεις για βρέφη και νήπια με βάση αυτή τη μελέτη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα.

Η μελέτη αυτή φωτίζει τη σύνθετη σχέση μεταξύ διατροφής και διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά με προδιάθεση. Αν και τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα, απαιτούνται επιπλέον έρευνες για την επιβεβαίωση των ευρημάτων και την παροχή σαφών διατροφικών οδηγιών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ