Η τάρτα με σολομό είναι ένα εκλεπτυσμένο και γευστικό πιάτο που συνδυάζει την τρυφερή υφή του σολομού με μια κρεμώδη γέμιση, κλεισμένη σε μια τραγανή ζύμη. Είναι ιδανική επιλογή για ένα κομψό γεύμα ή δείπνο, εντυπωσιάζοντας τόσο με τη γεύση όσο και με την εμφάνισή της.
Τάρτα με σολομό – Υλικά
Για τη βάση της τάρτας:
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125 γρ. βούτυρο (κρύο, κομμένο σε κυβάκια)
- 1 αυγό
- 2-3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
- Μια πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
- 200 γρ. καπνιστό σολομό (κομμένο σε μικρά κομμάτια)
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 2 αυγά
- 100 γρ. τυρί κρέμα
- 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 κουταλιά της σούπας άνηθος (ψιλοκομμένος)
- Αλάτι και πιπέρι (κατά βούληση)
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία της βάσης:
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι.
- Προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε με τα δάχτυλα μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα.
- Προσθέστε το αυγό και το κρύο νερό σταδιακά, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
- Τυλίξτε τη ζύμη με μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για 30 λεπτά.
2. Προετοιμασία της γέμισης:
- Σε ένα τηγάνι, σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
- Σε ένα μπολ, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος, τα αυγά και το τυρί κρέμα μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα.
- Προσθέστε την παρμεζάνα, τον σολομό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.
3. Συναρμολόγηση:
- Ανοίξτε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και τοποθετήστε την σε μια φόρμα τάρτας. Τρυπήστε τη βάση με ένα πιρούνι.
- Ψήστε τη βάση “τυφλά” στους 180°C για 10-15 λεπτά (τοποθετήστε επάνω της λαδόκολλα και βάρη όπως φασόλια).
- Αφαιρέστε τη λαδόκολλα και τα βάρη, και ψήστε για άλλα 5 λεπτά.
4. Τελικό ψήσιμο:
- Ρίξτε τη γέμιση πάνω από τη βάση και απλώστε την ομοιόμορφα.
- Ψήστε την τάρτα στους 180°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
5. Σερβίρισμα: Αφήστε την τάρτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψετε. Γαρνίρετε με φρέσκο άνηθο και λεμονάκι για επιπλέον φρεσκάδα.