Συρία: Σοβαρή επιδείνωση παρατηρείται στη συριακή σύγκρουση με τις συγκρούσεις να κλιμακώνονται δραματικά τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας ανησυχία για μια πιθανή αναζωπύρωση του πολέμου. Σε αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, τουλάχιστον 25 άνθρωποι, ανάμεσά τους άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με οργανώσεις αρωγής.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται στον απόηχο μιας κεραυνοβόλας επίθεσης από τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ) και συμμαχικές αντάρτικες οργανώσεις, που κατέλαβαν σημαντικά εδάφη στις επαρχίες του Χαλεπιού, της Ιντλίμπ και της Χάμας. Για πρώτη φορά από το 2016, η πόλη του Χαλεπιού, δεύτερη μεγαλύτερη της Συρίας, πέρασε σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών δυνάμεων, γεγονός που αποτελεί σημαντική ήττα για το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Διεθνής υποστήριξη και Δδιπλωματικές κινήσεις
Ο πρόεδρος Άσαντ συναντήθηκε στη Δαμασκό με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, ζητώντας αυξημένη υποστήριξη από συμμάχους όπως το Ιράν και η Ρωσία. Η Ρωσία, σε συνεργασία με τη συριακή αεροπορία, διεξάγει επιχειρήσεις στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι, στοχεύοντας θέσεις αντικαθεστωτικών. Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, καταστράφηκαν οχήματα και εγκαταστάσεις διοίκησης που ανήκουν σε «τρομοκρατικές οργανώσεις».
Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση καλώντας σε αποκλιμάκωση και σε επίλυση της σύγκρουσης μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων.
Ανθρωπιστική κρίση
Τα «Λευκά Κράνη» κατήγγειλαν τον θάνατο 25 αμάχων από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και περιέγραψαν μια σκηνή χάους και πανικού στους δρόμους του Χαλεπιού. «Οι άνθρωποι έτρεχαν να σώσουν τις οικογένειές τους καθώς βομβαρδίζονταν οι κατοικημένες περιοχές», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.
Ο πόλεμος, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους από το 2011, έχει μετατρέψει εκατομμύρια πολίτες σε πρόσφυγες. Οι τελευταίες εξελίξεις εντείνουν την ανησυχία για αναζωπύρωση της σύγκρουσης, καθώς η εύθραυστη ισορροπία που υπήρχε τα τελευταία χρόνια μοιάζει να καταρρέει.
Η πορεία των συγκρούσεων
Η νέα αυτή φάση της σύγκρουσης φαίνεται να καταρρίπτει την επισφαλή ανακωχή που είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση Ρωσίας και Τουρκίας το 2020. Με τους αντικαθεστωτικούς να ελέγχουν πλέον μεγάλο μέρος του Χαλεπιού, οι εξελίξεις αυτές ίσως σηματοδοτούν μια δραματική καμπή στον πολυετή πόλεμο που έχει διαιρέσει τη Συρία σε ζώνες επιρροής.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν άμεση δράση για την προστασία των αμάχων. Η έκβαση των εχθροπραξιών αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο για τη Συρία, αλλά και για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.