Το γκούλας είναι ένα παραδοσιακό πιάτο από την Ουγγαρία, γνωστό για την πλούσια γεύση του που ευφραίνει τον ουρανίσκο. Αυτή η συνταγή συνδυάζει τρυφερά κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος, λαχανικά και αρωματικά μπαχαρικά, δημιουργώντας ένα γεύμα ιδανικό για κάθε περίσταση. Είναι ιδανικό για κρύες μέρες ή όταν θέλετε ένα πλούσιο και ικανοποιητικό πιάτο για την οικογένεια.
Συνταγή για γκούλας – Υλικά
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας, κομμένο σε κύβους
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 κουταλιές της σούπας πάπρικα γλυκιά
- 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα καπνιστή (προαιρετικά)
- 4 μέτρια καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 4 πατάτες, κομμένες σε κύβους
- 2 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε λωρίδες
- 1 κονσέρβα (400 γρ.) ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 λίτρο ζωμός βοδινού
- 1 κουταλιά της σούπας κύμινο
- Αλάτι και πιπέρι
- Φρέσκος μαϊντανός για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Βγάλτε το και αφήστε το στην άκρη.
- Προσθέστε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα και σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα. Ρίξτε το σκόρδο και μαγειρέψτε για 1 λεπτό.
- Προσθέστε την πάπρικα, το κύμινο και ανακατέψτε καλά για να βγουν τα αρώματά τους.
- Επιστρέψτε το κρέας στην κατσαρόλα και προσθέστε τις ντομάτες, τα καρότα, τις πατάτες, τις πιπεριές, και τον ζωμό.
- Σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 ώρες, μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό και η σάλτσα να δέσει.
- Γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό και σερβίρετε ζεστό.
Απολαύστε αυτό το παραδοσιακό πιάτο που φέρνει τη γεύση της Ουγγαρίας στο τραπέζι σας!