Κεραμέως: «Ναι στις ελεύθερες διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων»


Στον κατώτατο μισθό, αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» επισημαίνοντας ότι «ναι στο να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι κάτι καλύτερο, πιο ευνοϊκό για τους εργαζόμενους, αλλά οφείλουμε να έχουμε ένα δίχτυ προστασίας για να διασφαλίσουμε την περίπτωση να μην επέλθει συμφωνία».

«Λοιπόν, η απάντησή μας είναι η εξής: Βεβαίως, ελεύθερες διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων, αλλά από 950 και πάνω από ένα ελάχιστο κατώφλι, δίχτυ ασφαλείας, το οποίο θα είναι τουλάχιστον 950 και το κατώφλι μπορεί είναι και μεγαλύτερο ανάλογα με το τι βγάζει ο λεγόμενος μαθηματικός τύπος. Άρα λέμε ελεύθερες διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων, αλλά ένα δίχτυ ασφαλείας. Γιατί; Γιατί κάτι πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο δεν συζητά η αντιπολίτευση, είναι η προβλεψιμότητα, η προβλεψιμότητα για τον εργαζόμενο, ο οποίος θα κάνει τον οικογενειακό του προγραμματισμό, η προβλεψιμότητα για την επιχείρηση που θέλει να κάνει τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό», είπε αρχικά.

«Κι εγώ δεν μπορώ να καταλάβω και ρωτάω ευθέως την αντιπολίτευση τι τους πειράζει να υπάρχει αυτό το δίχτυ ασφαλείας; Να μπορούμε να πούμε ότι κανείς εργαζόμενος στη χώρα δεν θα πέσει κάτω από τα 950 ευρώ[…] Οι κοινωνικοί εταίροι μπορεί να έρθουν να πουν εμένα δεν μου αρέσει το 950, θέλω 1.000, 1.100, θέλω 1.200. Είναι ελεύθεροι να το κάνουν, αλλά εμείς έχουμε ένα χρέος, εξασφαλίζουμε το πάτωμα της διαπραγμάτευσης, το κατώφλι, ούτως ώστε κανείς εργαζόμενος που μας παρακολουθεί αυτή τη στιγμή να μην έχει λιγότερα από αυτό […] Ναι στο να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι κάτι καλύτερο, πιο ευνοϊκό για τους εργαζόμενους, αλλά οφείλουμε να έχουμε ένα δίχτυ προστασίας για να διασφαλίσουμε την περίπτωση να μην επέλθει συμφωνία», πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο η κ. Κεραμέως ανέφερε «η Γαλλία έχει αυτόν τον μαθηματικό τύπο για αυτό το δίχτυ 70 χρόνια, 70 χρόνια έχει αυτός ο τύπος που ακολουθούμε, ο γαλλικός τύπος με μια πολύ μικρή παραλλαγή η οποία είναι προς όφελος του εργαζόμενου αλλά έχει αυτό το μαθηματικό τύπο που λαμβάνει υπόψη την ακρίβεια. Δηλαδή όσο ανεβαίνουν οι τιμές να ανεβαίνει αυτό το κατώφλι και όσο αυξάνει η παραγωγικότητα της οικονομίας αντιστοίχως να ανεβαίνει και ο κατώτατος μισθός».

«Δεν έχουμε τελικά τόσες διαφορές συνολικά ως πολιτικό σύστημα. Μία έχουμε. Γιατί να μην υπάρχει δίχτυ ασφαλείας; Αυτή είναι η ουσία. Ναι στις ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Ναι στο να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι κάτι καλύτερο, πιο ευνοϊκό για τους εργαζόμενους, αλλά οφείλουμε να έχουμε ένα δίχτυ προστασίας για να διασφαλίσουμε την περίπτωση να μην επέλθει συμφωνία. Τι θα κάνει ο εργαζόμενος δηλαδή; Λέτε η Νέα Δημοκρατία 950 και πάνω. Ναι. Τα άλλα κόμματα τι λένε; Ό, τι συμφωνήσουν και αν δεν επέλθει συμφωνία, ο εργαζόμενος που μας παρακολουθεί, που αμείβεται με κατώτατο μισθό και θέλει να κάνει τον οικογενειακό του προγραμματισμό, αν δεν μπορεί να πληρώσει το σούπερ μάρκετ, αν θα μπορεί να πληρώσει το ρεύμα, αν θα μπορούν να βγουν τα έξοδα του μήνα. Τι του απαντούμε; Αν συμφωνήσουν και όταν συμφωνήσουν;»

Αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις σημείωσε ότι «Η οδηγία έχει πράγματι έχει δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά το πώς θα καθορίζει το κατώτατος μισθός. Ο δεύτερος άξονας αφορά το πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε συνολικά ως Ευρωπαϊκή Ένωση τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Το θέλουμε αυτό, θέλουμε να τις ενθαρρύνουμε. Άρα να συζητήσουμε κριτήρια βάσει των οποίων μπορούμε να παρακινήσουμε περισσότερους κοινωνικούς εταίρους να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η οδηγία λέει έχετε ένα χρόνο. Ένα χρόνο το συζητήσατε σε βάθος αυτό με τους κοινωνικούς εταίρους για το τι κίνητρα μπορείτε να βάλετε. Αυτό θα κάνουμε από το Δεκέμβριο του 2024, μέχρι την επόμενη χρονιά θα συζητήσουμε σε βάθος. Η οδηγία μας λέει με κοινωνικούς εταίρους. Εγώ θα προσθέσω και με τα πολιτικά τα κόμματα θα επιδιώξουμε να το συζητήσουμε το ζήτημα αυτό για να δούμε πώς μπορούμε για παράδειγμα, να ενισχύσουμε περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ