Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου 4957/2022, γνωστού ως «νόμος Κεραμέως», που αφορούν την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών από τον ΔΟΑΤΑΠ. Η απόφαση 1845/2024 του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ παραπέμπει το ζήτημα στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου.
Ανεπάρκεια επιστημονικής εξειδίκευσης των οργάνων του ΔΟΑΤΑΠ
Το ΣτΕ διαπίστωσε ότι τα όργανα του ΔΟΑΤΑΠ, όπως ο Πρόεδρος, οι αξιολογητές και το Διοικητικό Συμβούλιο, δεν διαθέτουν την απαιτούμενη επιστημονική εξειδίκευση για την αξιολόγηση των αλλοδαπών τίτλων σπουδών. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος μπορεί να αποφασίζει μόνος για τίτλους πρώτου κύκλου, χωρίς να έχει γνώση όλων των επιστημονικών πεδίων. Οι αξιολογητές έχουν περιορισμένα προσόντα, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από μέλη χωρίς καθορισμένη επιστημονική εξειδίκευση. Αυτό αντιβαίνει στα άρθρα 4 παρ. 1, 5 παρ. 1 και 16 του Συντάγματος, που κατοχυρώνουν την πλήρη αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ.
Παραβίαση της αρχής της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ
Επιπλέον, το ΣτΕ έκρινε ότι οι διατάξεις που επιτρέπουν στους υποψηφίους να επιλέγουν ελεύθερα το Τμήμα ΑΕΙ για εξέταση και υποχρεώνουν τα ΑΕΙ να εξετάζουν αριθμό τουλάχιστον ίσο με το 10% των εισακτέων, παραβιάζουν το άρθρο 16 του Συντάγματος. Αυτό διότι επιβάλλουν στα ΑΕΙ την υποχρέωση εξέτασης απεριόριστου αριθμού υποψηφίων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι λειτουργικές τους δυνατότητες, απειλώντας τα με πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Η απόφαση αυτή του ΣτΕ θέτει υπό αμφισβήτηση τη συνταγματικότητα του νόμου 4957/2022 και ενδέχεται να οδηγήσει σε αλλαγές στο πλαίσιο ακαδημαϊκής αναγνώρισης τίτλων σπουδών από τον ΔΟΑΤΑΠ, επηρεάζοντας τη διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων από το εξωτερικό.