Αυτή είναι η ώρα μέσα στο 24ωρο που καίμε πιο πολλές θερμίδες

Jogging woman with athletic legs and running shoes. Female walking on trail in forest in healthy lifestyle concept with close up on running shoes. Female athlete jogger training outdoors.

Όταν πρόκειται για την αύξηση του σωματικού βάρους, αυτό που τρώτε είναι πολύ σημαντικό. Σύμφωνα ωστόσο με τα ευρήματα μικρής προκαταρκτικής μελέτης, η ώρα που τρώτε παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις αλλαγές στον μεταβολισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας σε επτά άνδρες και γυναίκες για μια περίοδο τριών εβδομάδων.

Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι καίνε περισσότερες θερμίδες προς το τέλος της ημέρας, απ’ ότι το πρωί.

Η πρόσληψη της τροφής βρισκόταν υπό έλεγχο και όλοι οι συμμετέχοντες απέφευγαν τις δραστηριότητες που έκαιγαν θερμίδες. «Ανακαλύψαμε ότι όταν οι άνθρωποι ξεκουράζονται, η ενέργεια που ξοδεύουν ποικίλλει ανάλογα με την ώρα της ημέρας», εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης Jeanne Duffy.

Στην πραγματικότητα, «καίμε 10% περισσότερες θερμίδες αργά το απόγευμα [και] νωρίς το βράδυ σε σύγκριση με τις πρώτες πρωινές ώρες, ακόμα και όταν κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα», πρόσθεσε.

Η Duffy, νευροεπιστήμονας στον τομέα ύπνου και διαταραχών του κιρκάδιου ρυθμού στο νοσοκομείο Brigham and Women στη Βοστόνη, δήλωσε ότι παραμένει ασαφές ότι συμβαίνει αυτό. «Η μελέτη μας δεν δίνει απάντηση σε αυτό», σημείωσε. «Θα μπορούσε να αποτελεί ένα τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας, απαιτώντας λιγότερη κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας».

Η Duffy και η ομάδα της μελέτησαν επτά υγιείς άντρες και γυναίκες ηλικίας από 38 έως 69 ετών. Κανείς δεν υπέφερε από αϋπνίες ή κάποια χρόνια πάθηση. Οι συμμετέχοντες δεν κάπνιζαν, δεν έπιναν μεγάλες ποσότητες καφέ και δεν λάμβαναν συνταγογραφούμενα ή μη φάρμακα. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να ζήσουν σε ένα δωμάτιο χωρίς ενδείξεις χρόνου, δηλαδή χωρίς ρολόγια, internet, τηλέφωνο και παράθυρα.

Οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν συγκεκριμένη διατροφή και δεν τους επιτρεπόταν να κάνουν ασκήσεις που έκαιγαν θερμίδες, προκειμένου οι ερευνητές να αναλύσουν τον μεταβολισμό χωρίς να επηρεάζεται από τις διατροφικές συνήθειες, τις συνθήκες ύπνου και τις σωματικές δραστηριότητες.

Εν τέλει, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καύση θερμίδων σε κατάσταση ηρεμίας ήταν μικρότερη το πρωί και υψηλότερη το απόγευμα και το βράδυ.

Παραμένει ασαφές αν η καύση θερμίδων θα ήταν ίδια αν οι συμμετέχοντες ασκούνταν. Τα ευρήματα πρακτικά σημαίνουν ότι οποιαδήποτε απόκλιση στα ωράρια φαγητού και ύπνου, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες πρόσληψης βάρους.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι εργαζόμενοι σε βάρδιες είναι πιθανότερο να πάρουν βάρος. Η Duffy συστήνει την τήρηση σταθερού ωραρίου ύπνου και φαγητού για την πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Current Biology.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ